Đuveč je tradicionalno jelo bogato povrćem, pirinčem i mekanom piletinom. Ovo jelo “na kašiku” (varivo) priprema se jednostavno, a idealan je za porodične obroke.
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g pilećeg mesa (batak, karabatak ili bijelo meso)
- 1 šolja riže (200 g)
- 1 glavica crnog luka
- 1 čehno bijelog luka
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 paradajza (ili 200 ml paradajz-sosa)
- 100 g graška
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- ½ kašičice suhog origana ili timijana (po želji)
- 500 ml pilećeg temeljca ili vode
Priprema:
-
Priprema sastojaka:
- Piletinu isjeći na manje komade.
- Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
- Mrkvu isjeći na kolutiće, paprike na trakice, a paradajz oguliti i sitno isjeckati.
-
Dinstanje mesa i povrća:
- U tavi zagrijati ulje i dodati luk, bijeli luk i mrkvu. Dinstati nekoliko minuta.
- Dodati piletinu i pržiti dok ne porumeni sa svih strana.
- Ubaciti paprike, paradajz i grašak te začiniti solju, biberom, crvenom paprikom i origanom.
-
Dodavanje pirinča i tečnosti:
- Isprati rižu hladnom vodom i dodati u tavu s mesom i povrćem.
- Sve promiješati, zatim preliti pilećim temeljcem ili vodom.
-
Pečenje:
- Prebaciti smjesu u vatrostalnu posudu ili pleh.
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok pirinač upije tečnost i piletina se lijepo ispeče.
-
Posluživanje:
- Đuveč se poslužuje topao, uz domaći hljeb ili salatu po izboru.
Savjeti za savršen đuveč:
- Po želji, možeš dodati tikvice ili krompir za bogatiji okus.
- Ako voliš jači okus, dodaj kašičicu curryja ili ljute paprike.
- Đuveč je još ukusniji sutradan, kada se svi okusi sjedine.