Home » Recept za đuveč: Ukusno jelo sa piletinom i povrćem
Recept

Recept za đuveč: Ukusno jelo sa piletinom i povrćem

Recept za đuveč

Đuveč je tradicionalno jelo bogato povrćem, pirinčem i mekanom piletinom. Ovo jelo “na kašiku” (varivo) priprema se jednostavno, a idealan je za porodične obroke.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g pilećeg mesa (batak, karabatak ili bijelo meso)
  • 1 šolja riže (200 g)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čehno bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 paradajza (ili 200 ml paradajz-sosa)
  • 100 g graška
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • ½ kašičice suhog origana ili timijana (po želji)
  • 500 ml pilećeg temeljca ili vode

Priprema:

  1. Priprema sastojaka:

    • Piletinu isjeći na manje komade.
    • Luk i bijeli luk sitno nasjeckati.
    • Mrkvu isjeći na kolutiće, paprike na trakice, a paradajz oguliti i sitno isjeckati.
  2. Dinstanje mesa i povrća:

    • U tavi zagrijati ulje i dodati luk, bijeli luk i mrkvu. Dinstati nekoliko minuta.
    • Dodati piletinu i pržiti dok ne porumeni sa svih strana.
    • Ubaciti paprike, paradajz i grašak te začiniti solju, biberom, crvenom paprikom i origanom.
  3. Dodavanje pirinča i tečnosti:

    • Isprati rižu hladnom vodom i dodati u tavu s mesom i povrćem.
    • Sve promiješati, zatim preliti pilećim temeljcem ili vodom.
  4. Pečenje:

    • Prebaciti smjesu u vatrostalnu posudu ili pleh.
    • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok pirinač upije tečnost i piletina se lijepo ispeče.
  5. Posluživanje:

    • Đuveč se poslužuje topao, uz domaći hljeb ili salatu po izboru.
  Škembići ili tripice - recept i savjeti

Savjeti za savršen đuveč:

  • Po želji, možeš dodati tikvice ili krompir za bogatiji okus.
  • Ako voliš jači okus, dodaj kašičicu curryja ili ljute paprike.
  • Đuveč je još ukusniji sutradan, kada se svi okusi sjedine.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za mantije

Recept za goveđi gulaš