Jagnjeći ražnjići – recept za pripremu na roštilju

Jagnjeći ražnjići - Recept

Jagnjeći ražnjići donose bogat, autentičan okus koji je pravi izbor za sve ljubitelje roštilja koji žele nešto posebno. Meso se marinira u aromatičnim začinima i maslinovom ulju, čime postaje nevjerovatno mekano i sočno. Ovo jelo je idealno za posebne prilike i okupljanja na otvorenom.

Jagnjeći ražnjići - Recept

Jagnjeći ražnjići

Isprintaj recept
Sočni i mirisni jagnjeći ražnjići marinirani u maslinovom ulju, začinima i limunovom soku – idealni za roštilj i ljubitelje tradicionalnih ukusa.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja, mediteranska kuhinja
Ključne riječi jagnjeći ražnjići, jagnjetina, ražnjići, recept za roštilj, roštilj
Vrijeme pripreme 25 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Vrijeme mariniranja 4 hours
Ukupno vrijeme 4 hours 40 minutes
Servings 4 osobe
Calories 320

Potrebna oprema

  • Metalni ili drveni štapići za ražnjiće
  • Posuda za marinadu
  • Roštilj ili grill tava

Sastojci

  • 600 g jagnjeće plećke ili buta bez kosti
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 2 čehna bijelog luka sitno isjeckana
  • 1 kašičica suhog origana
  • 1 kašičica majčine dušice timijan
  • 1/2 kašičice dimljene paprike
  • So i biber po ukusu
  • 1 crvena paprika opciono, za među komade
  • 1 crveni luk opciono

Priprema

  • Jagnjetinu narežite na kocke jednake veličine, otprilike 3 cm.
  • U posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, bijeli luk, origano, majčinu dušicu, dimljenu papriku, so i biber.
  • Dodajte meso u marinadu, dobro izmiješajte, pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 4 sata.
  • Po želji, narežite crvenu papriku i luk na komade slične veličine kao meso.
  • Na štapiće nanižite naizmjenično meso i povrće.
  • Pecite na dobro zagrijanom roštilju ili grill tavi 12–15 minuta, okrećući ih povremeno dok ne dobiju lijepu boju i budu pečeni iznutra.
  • Poslužite uz somun, ajvar, kiselo mlijeko ili pečeno povrće.

Napomene

  • Što duže marinirate meso, to će biti mekše i aromatičnije.
  • Ako koristite drvene štapiće, obavezno ih prethodno namočite da ne izgore na roštilju.
  • Ne preskačite limunov sok – pomaže u omekšavanju mesa i dodaje svježinu.

Jagnjeći ražnjići – Savjeti i česta pitanja

Koji je najbolji dio jagnjetine za ražnjiće?
Najbolji dijelovi su plećka ili but jer imaju dobar balans između mesa i masnoće, što daje puniji okus pri pečenju.

Mogu li koristiti gotovu marinadu?
Možete, ali domaća marinada daje autentičniji i svježiji okus. Kombinacija začina i svježi sastojci čine veliku razliku.

Kako spriječiti da se ražnjići zalijepe za rešetku?
Lagano premažite rešetku uljem prije pečenja i pazite da je dovoljno zagrijana prije nego stavite meso.

Mogu li ih peći u pećnici?
Da, ražnjići se mogu peći i u pećnici na 200°C oko 20 minuta. Na kraju uključite grill funkciju na nekoliko minuta za zapečenu koricu.

Kako da znam da su ražnjići gotovi?
Jagnjetina je gotova kada je mekana, više ne pušta crveni sok i ima zlatnosmeđu boju. Po želji, koristite kuhinjski termometar – unutrašnja temperatura treba biti oko 70–75°C.

Još sličnih recepata:

Ražnjići od piletine

Veliki vodič za roštilj: Recepti, savjeti i ideje

Domaće sudžukice