Recept za maslenjak – Lisnata pogača sa sirom i jogurtom

Maslenjak – Lisnata pogača sa sirom i jogurtom - Recept

Maslenjak, poznat i kao lisnata pogača, jedan je od najomiljenijih recepata na Balkanu. Ova bogata i mirisna pogača pravi se od jednostavnih sastojaka – brašna, maslaca (ili masti), jogurta i sira – a rezultat je zapanjujuće mekan, slojevit i ukusan hljeb koji nestaje sa stola dok trepneš. Idealna je za doručak, večeru ili kao prilog uz suhomesnato i čorbe. Evo kako da korak po korak napraviš odličan domaći maslenjak.

Maslenjak – Lisnata pogača sa sirom i jogurtom - Recept

Maslenjak – Lisnata pogača sa sirom i jogurtom

Isprintaj recept
Mekani, slojeviti maslenjak punjen sirom i jogurtom – savršen za doručak ili večeru. Tradicionalna pogača koja se lako sprema, a izgleda i miriše kao iz pekare.
Vrsta jela Doručak, Peciva, Prilog, Večera
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi lisnata pogača, maslenjak, masna pogača, pecivo, pogača s sirom, pogača sa sirom
Vrijeme pripreme 30 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Dizanje tijesta 1 hour
Ukupno vrijeme 2 hours 10 minutes
Servings 6 osobe
Calories 350

Potrebna oprema

  • Velika posuda za miješanje
  • Četkica za premazivanje
  • Daska za razvijanje tijesta
  • Oklagija
  • Tepsija (okrugla ili četvrtasta)

Sastojci

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca ili 20 g svježeg
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 50 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja

Punjenje i premaz:

  • 200 g sitnog sira ili miješani feta + svježi sir
  • 150 g omekšalog maslaca ili 100 g masti za autentičan ukus
  • 2 kašike jogurta za dodatnu mekoću
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema

Priprema kvasca:

  • U mlako mlijeko dodaj šećer i kvasac. Ostaviti 5–10 minuta da se aktivira.

Miješanje tijesta:

  • U veliku posudu dodaj brašno, so, ulje, jogurt i jaje. Sipaj nadošli kvasac i zamijesi glatko tijesto. Mijesi 5–7 minuta dok ne postane elastično.

Dizanje tijesta:

  • Pokrij krpom i ostavi tijesto na toplom mjestu da naraste (oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen).

Priprema slojeva:

  • Tijesto podijeli na 4–5 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljaj u krug, premaži omekšalim maslacem i složi jedan na drugi. Posljednji dio ne premazuj.

Punjenje:

  • Nakon što si složio slojeve, razvaljaj ih zajedno u veći krug. Po sredini rasporedi sir pomiješan sa jogurtom. Preklopi krajeve prema sredini (kao pitu), pa oblikuj željeni oblik (okrugla ili pravougaona pogača).

Završno dizanje:

  • Pogaču prebaci u podmazanu tepsiju. Pokrij krpom i ostavi još 15–20 minuta da odmori.

Pečenje:

  • Premaži umućenim jajetom i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 190°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni.

Serviranje:

  • Maslenjak ostavi da se kratko prohladi, pa serviraj dok je još topao – savršeno se slaže sa jogurtom, kiselim mlijekom ili ajvarom.

Napomene

  • Ako koristiš mast umjesto maslaca, pogača će imati autentičan domaći okus – kao kod bake!
  • Tijesto se može zamijesiti i veče ranije, pa ostaviti preko noći u frižideru.
  • Umjesto sira, možeš dodati i fil od špinata, blitve ili krompira.
  • Ova pogača je idealna i za zamrzavanje – samo je zamotaj u foliju i podgrij u rerni.

Više o maslenjaku – lisnatoj pogači iz domaće kuhinje

Maslenjak je jedno od onih tradicionalnih peciva koje nas podsjeća na djetinjstvo, miris toplog doma i kuhinje u kojoj se s ljubavlju mijesi tijesto. Ova pogača ima posebno mjesto u mnogim domaćinstvima širom Balkana – bilo da se priprema za goste, praznike ili nedjeljni ručak.

Zahvaljujući jednostavnim sastojcima koje svi imamo kod kuće – brašno, kvasac, sir, jogurt i masnoća – maslenjak se može napraviti i kad nemamo puno vremena, a želimo nešto zasitno i ukusno.

Zašto dodavati sir i jogurt?

Kombinacija sira i jogurta ne samo da obogaćuje ukus, već čini pogaču mekšom i sočnijom. Sir dodaje blagu slanoću, dok jogurt daje vlagu i mekoću. Zato je ova lisnata pogača odlična za posluženje bez potrebe za dodatnim prilozima – može se jesti i sama, uz čašu jogurta, domaći ajvar ili turšiju.

Savjeti za bolji rezultat:

  • Kada razvijaš tijesto, ne mora biti savršeno pravilno – domaći izgled je ono što maslenjak čini posebnim.
  • Nemoj štedjeti na premazu – maslac ili mast između slojeva daje pogači onu karakterističnu lisnatu strukturu.
  • Ako voliš hrskaviju koricu, pred kraj pečenja pojačaj temperaturu na 200°C zadnjih 5 minuta.

Kako čuvati maslenjak?

Ako ti slučajno ostane maslenjaka (mada je rijetko!), možeš ga čuvati u čistoj kuhinjskoj krpi ili posudi s poklopcem do dva dana. Pred jelo ga samo malo ugrij u rerni – opet će biti mekan kao svježe ispečen.

Možeš ga i zamrznuti – nareži na komade, zamotaj u foliju i stavi u kesu. Prije upotrebe, samo ugrij u rerni i imaš domaći obrok bez muke.

S čim poslužiti maslenjak?

  • Uz domaći kajmak, kiselo mlijeko ili mladi sir
  • Kao prilog uz variva, čorbe ili roštilj
  • U slanoj varijanti, odlično ide i uz suhomesnate nareske
  • A u slatkoj verziji (bez sira), možeš ga posuti šećerom u prahu i jesti kao desert

Recepti za peciva

Domaći bijeli hljeb

Slane kiflice sa sirom

Recept za somun