Slane kiflice sa sirom – mekane, ukusne i jednostavne za pripremu

Slane kiflice sa sirom - Recept

Slane kiflice sa sirom su jedno od najomiljenijih peciva na našim prostorima. Mogu se poslužiti za doručak, užinu, na praznicima, rođendanima ili jednostavno kad god želite nešto toplo, mirisno i domaće. U nastavku pročitajte provjeren recept za mekane slane kiflice koje se tope u ustima.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 100 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje

Za fil:

  • 200 g svježeg sira (ili feta)
  • 1 jaje (po želji)
  • Prstohvat soli

Za premaz:

  • 1 jaje
  • Susam ili kim za posipanje

Priprema:

  • U mlakom mlijeku rastopite kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da nadođe.
  • U velikoj posudi pomiješajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac, jogurt, ulje i jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.
  • Pokrijte i ostavite da se diže 45-60 minuta.
  • U međuvremenu pripremite fil: izmrvite sir, po želji dodajte jaje i malo soli.
  • Kada tijesto naraste, podijelite ga na 2-3 dijela. Svaki dio razvijte u krug, pa režite na trougliće.
  • Na širi dio svakog trougla stavite fil i uvijajte kiflice ka vrhu.
  • Redajte na pleh obložen papirom, ostavite ih još 15 minuta da odstoje.
  • Premažite jajetom, pospite susamom ili kimom.
  • Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta – dok ne porumene.

Savjeti:

  • Ako želite mekše kiflice i sutradan, odmah ih zamotajte u krpu dok su tople.
  • Mogu se zamrznuti i prije i poslije pečenja.
  • Umjesto sira, možete koristiti šunku, kačkavalj ili ajvar kao punjenje.

Česta pitanja:

Koliko dugo mogu stajati slane kiflice sa sirom?
Najbolje su prvi dan, ali zamotane mogu trajati 2-3 dana.

Mogu li koristiti integralno brašno?
Možete, ali dodajte pola bijelog da ne budu previše tvrde.

Povezani recepti:
Recept za brze kiflice sa pavlakom
Domaće lepine
Parmezan uštipci