Slane kiflice sa sirom – mekane, ukusne i jednostavne za pripremu

Slane kiflice sa sirom su jedno od najomiljenijih peciva na našim prostorima. Mogu se poslužiti za doručak, užinu, na praznicima, rođendanima ili jednostavno kad god želite nešto toplo, mirisno i domaće. U nastavku pročitajte provjeren recept za mekane slane kiflice koje se tope u ustima.
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
- 1 kašičica šećera
- 1,5 kašičica soli
- 200 ml mlakog mlijeka
- 100 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 1 jaje
Za fil:
- 200 g svježeg sira (ili feta)
- 1 jaje (po želji)
- Prstohvat soli
Za premaz:
- 1 jaje
- Susam ili kim za posipanje
Priprema:
- U mlakom mlijeku rastopite kvasac i šećer, pa ostavite 10 minuta da nadođe.
- U velikoj posudi pomiješajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac, jogurt, ulje i jedno jaje. Umijesite glatko tijesto.
- Pokrijte i ostavite da se diže 45-60 minuta.
- U međuvremenu pripremite fil: izmrvite sir, po želji dodajte jaje i malo soli.
- Kada tijesto naraste, podijelite ga na 2-3 dijela. Svaki dio razvijte u krug, pa režite na trougliće.
- Na širi dio svakog trougla stavite fil i uvijajte kiflice ka vrhu.
- Redajte na pleh obložen papirom, ostavite ih još 15 minuta da odstoje.
- Premažite jajetom, pospite susamom ili kimom.
- Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta – dok ne porumene.
Savjeti:
- Ako želite mekše kiflice i sutradan, odmah ih zamotajte u krpu dok su tople.
- Mogu se zamrznuti i prije i poslije pečenja.
- Umjesto sira, možete koristiti šunku, kačkavalj ili ajvar kao punjenje.
Česta pitanja:
Koliko dugo mogu stajati slane kiflice sa sirom?
Najbolje su prvi dan, ali zamotane mogu trajati 2-3 dana.
Mogu li koristiti integralno brašno?
Možete, ali dodajte pola bijelog da ne budu previše tvrde.
Povezani recepti:
Recept za brze kiflice sa pavlakom
Domaće lepine
Parmezan uštipci