Home » Recept za somun
Recept

Recept za somun

Somun

Domaći somun – Mekan i mirisan hljeb za svaku priliku – Somun je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih vrsta hljeba u Bosni i Hercegovini. Posebno je popularan tokom mjeseca ramazana, kada se svježe pečeni somuni šire mirisom iz pekara u večernjim satima. Njegova karakteristična struktura, hrskava korica i mekana unutrašnjost čine ga savršenim izborom za ćevape, pljeskavice, razna jela sa roštilja ili jednostavno kao prilog uz supu i variva.

Iako se čini da je teško postići autentičan okus i teksturu somuna kod kuće, uz pravi recept i nekoliko trikova, možete napraviti somune koji će biti mekani, mirisni i puni vazdušastih rupica – baš kao iz pekare!

Sastojci za domaći somun

  • 500 g glatkog brašna (tip 500 ili 850)
  • 300 ml mlake vode
  • 1 kesica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika jogurta (za dodatnu mekoću, opcionalno)
  • Malo brašna za posipanje

Kako napraviti domaći somun

1. Aktivacija kvasca

Ako koristite svježi kvasac, rastopite ga u malo mlake vode, dodajte šećer i kašičicu brašna, pa ostavite 5–10 minuta da zapjeni. Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom.

  Recept za sutlijaš – tradicionalni desert od riže i mlijeka

2. Miješenje tijesta

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so.
  • Dodajte pripremljeni kvasac i postepeno dodajte mlaku vodu dok mijesite tijesto.
  • Dodajte ulje i nastavite mijesiti dok ne dobijete mekano, elastično tijesto. Ovo može potrajati 10–15 minuta.
  • Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže 60 minuta, dok ne udvostruči volumen.

3. Oblikovanje somuna

  • Kada je tijesto nadošlo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu.
  • Podijelite ga na 4–6 komada (ovisno o veličini koju želite).
  • Svaki komad oblikujte u lopticu, a zatim rukama razvucite u blago ovalni ili okrugli oblik debljine oko 1 cm.
  • Poslažite ih na pobrašnjen pleh i pokrijte krpom. Ostavite da odmaraju još 15–20 minuta.

4. Pravljenje karakterističnog uzorka

  • Prije pečenja, prstima ili stražnjom stranom kašike nježno utisnite mrežasti uzorak na površini svakog somuna.
  • Po želji, možete lagano premazati površinu vodom za bolju koricu.

5. Pečenje somuna

  • Zagrijte rernu na 250°C i ubacite pleh da se dobro zagrije.
  • Kada je rerna vruća, prebacite somune na vreli pleh.
  • Pecite 7–10 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne napuhnu se.
  Recept za mantije

Savjet: Ako želite da somuni budu mekši nakon pečenja, zamotajte ih u čistu krpu i ostavite 5 minuta prije serviranja.

Savjeti za somun

  • Visoka temperatura pečenja – Somuni se peku kratko i na visokoj temperaturi kako bi se napuhnuli i dobili karakterističnu koricu.
  • Ne previše brašna – Previše brašna može učiniti tijesto tvrdim, zato ga dodajte samo po potrebi.
  • Dovoljno odmora – Somuni trebaju dovoljno vremena da nadođu kako bi bili lagani i vazdušasti.
  • Pečenje na vreloj površini – Ako imate kamen za pečenje pizze, koristite ga za autentičan rezultat.

Domaći somuni su savršeni za razna jela – bilo da ih punite mesom, jedete uz supe i variva ili ih jednostavno namažete maslacem i uživate u njihovom mirisu i okusu. Ovaj recept će vam pomoći da napravite somune koji su mekani iznutra, a hrskavi izvana, baš kao iz pekare.

Pročitajte i ove recepte:

Domaće lepine

Domaća pogača