Domaći somun – Mekan i mirisan hljeb za svaku priliku – Somun je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih vrsta hljeba u Bosni i Hercegovini. Posebno je popularan tokom mjeseca ramazana, kada se svježe pečeni somuni šire mirisom iz pekara u večernjim satima. Njegova karakteristična struktura, hrskava korica i mekana unutrašnjost čine ga savršenim izborom za ćevape, pljeskavice, razna jela sa roštilja ili jednostavno kao prilog uz supu i variva.
Iako se čini da je teško postići autentičan okus i teksturu somuna kod kuće, uz pravi recept i nekoliko trikova, možete napraviti somune koji će biti mekani, mirisni i puni vazdušastih rupica – baš kao iz pekare!
Sastojci za domaći somun
- 500 g glatkog brašna (tip 500 ili 850)
- 300 ml mlake vode
- 1 kesica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja
- 1 kašika jogurta (za dodatnu mekoću, opcionalno)
- Malo brašna za posipanje
Kako napraviti domaći somun
1. Aktivacija kvasca
Ako koristite svježi kvasac, rastopite ga u malo mlake vode, dodajte šećer i kašičicu brašna, pa ostavite 5–10 minuta da zapjeni. Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom.
2. Miješenje tijesta
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so.
- Dodajte pripremljeni kvasac i postepeno dodajte mlaku vodu dok mijesite tijesto.
- Dodajte ulje i nastavite mijesiti dok ne dobijete mekano, elastično tijesto. Ovo može potrajati 10–15 minuta.
- Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže 60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
3. Oblikovanje somuna
- Kada je tijesto nadošlo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu.
- Podijelite ga na 4–6 komada (ovisno o veličini koju želite).
- Svaki komad oblikujte u lopticu, a zatim rukama razvucite u blago ovalni ili okrugli oblik debljine oko 1 cm.
- Poslažite ih na pobrašnjen pleh i pokrijte krpom. Ostavite da odmaraju još 15–20 minuta.
4. Pravljenje karakterističnog uzorka
- Prije pečenja, prstima ili stražnjom stranom kašike nježno utisnite mrežasti uzorak na površini svakog somuna.
- Po želji, možete lagano premazati površinu vodom za bolju koricu.
5. Pečenje somuna
- Zagrijte rernu na 250°C i ubacite pleh da se dobro zagrije.
- Kada je rerna vruća, prebacite somune na vreli pleh.
- Pecite 7–10 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne napuhnu se.
Savjet: Ako želite da somuni budu mekši nakon pečenja, zamotajte ih u čistu krpu i ostavite 5 minuta prije serviranja.
Savjeti za somun
- Visoka temperatura pečenja – Somuni se peku kratko i na visokoj temperaturi kako bi se napuhnuli i dobili karakterističnu koricu.
- Ne previše brašna – Previše brašna može učiniti tijesto tvrdim, zato ga dodajte samo po potrebi.
- Dovoljno odmora – Somuni trebaju dovoljno vremena da nadođu kako bi bili lagani i vazdušasti.
- Pečenje na vreloj površini – Ako imate kamen za pečenje pizze, koristite ga za autentičan rezultat.
Domaći somuni su savršeni za razna jela – bilo da ih punite mesom, jedete uz supe i variva ili ih jednostavno namažete maslacem i uživate u njihovom mirisu i okusu. Ovaj recept će vam pomoći da napravite somune koji su mekani iznutra, a hrskavi izvana, baš kao iz pekare.
Pročitajte i ove recepte: