Sudžukice su domaće kobasice od mljevenog mesa, bogato začinjene i sušene ili pečene. Priprema kod kuće omogućava kontrolu sastojaka i prilagođavanje okusa po želji. Ove sudžukice možete peći na roštilju, tavi ili ih koristiti u sendvičima i jelima.
Sastojci:
(za oko 1 kg sudžukica)
700 g mljevene junetine (ili kombinacija junetine i teletine)
300 g mljevene govedine s malo masnoće
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašika crvene paprike (po mogućnosti dimljene)
½ kašičice čilija (opciono, za ljutinu)
3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana ili u prahu
½ kašičice kima u prahu (ili mljevenog korijandera)
½ kašičice sušenog timijana ili origana
50 ml hladne vode
Ovčije ili goveđe crijevo (ako pravite klasične kobasice)
Priprema:
Priprema smjese:
U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso sa svim začinima i hladnom vodom.
Smjesu mijesite rukama nekoliko minuta dok ne postane kompaktna.
Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 6 sati (idealno preko noći) kako bi se začini sjedinili.
Formiranje sudžukica:
Ako koristite crijeva, potopite ih u toplu vodu i dobro isperite.
Smjesu stavite u mašinu za punjenje kobasica i punite crijeva, pazeći da nema previše vazduha.
Ako ne koristite crijeva, oblikujte male kobasice rukama i stavite ih na masni papir.
Sušenje ili pečenje:
Sušenje: Ako želite suhe sudžukice, objesite ih na prozračnom mjestu 5-7 dana.
Pečenje: Ako ih želite odmah pripremiti, pecite na srednje jakoj vatri u tavi ili na roštilju oko 8-10 minuta sa svake strane.
Serviranje:
Poslužite ih uz domaći somun, ajvar i jogurt, ili ih koristite u jelima poput variva i sendviča.
Savjeti za sudžukice:
- Koristite svježe i kvalitetno meso – što je bolji kvalitet mesa, bolji je konačni rezultat.
- Pravilno začinite – ključ sudžukica je u začinima, posebno paprici, biberu i bijelom luku.
- Ako ih sušite, pazite da je prostorija hladna i suha kako bi se kobasice pravilno osušile.
Bilo da ih sušite ili pečete, domaće sudžukice su fantastičan dodatak svakom obroku!
Pogledajte i ovaj recept: KAKO NAPRAVITI DOMAĆE KOBASICE