Home » Domaće sudžukice – Recept za začinjene domaće kobasice
Recept

Domaće sudžukice – Recept za začinjene domaće kobasice

Domaće sudžukice - Recept

Sudžukice su domaće kobasice od mljevenog mesa, bogato začinjene i sušene ili pečene. Priprema kod kuće omogućava kontrolu sastojaka i prilagođavanje okusa po želji. Ove sudžukice možete peći na roštilju, tavi ili ih koristiti u sendvičima i jelima.

Sastojci:

(za oko 1 kg sudžukica)

  • 700 g mljevene junetine (ili kombinacija junetine i teletine)

  • 300 g mljevene govedine s malo masnoće

  • 1 kašičica soli

  • 1 kašičica bibera

  • 1 kašika crvene paprike (po mogućnosti dimljene)

  • ½ kašičice čilija (opciono, za ljutinu)

  • 3 čehna bijelog luka, sitno sjeckana ili u prahu

  • ½ kašičice kima u prahu (ili mljevenog korijandera)

  • ½ kašičice sušenog timijana ili origana

  • 50 ml hladne vode

  • Ovčije ili goveđe crijevo (ako pravite klasične kobasice)

Priprema:

  1. Priprema smjese:

    • U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso sa svim začinima i hladnom vodom.

    • Smjesu mijesite rukama nekoliko minuta dok ne postane kompaktna.

    • Pokrijte posudu i ostavite u frižideru najmanje 6 sati (idealno preko noći) kako bi se začini sjedinili.

  2. Formiranje sudžukica:

    • Ako koristite crijeva, potopite ih u toplu vodu i dobro isperite.

    • Smjesu stavite u mašinu za punjenje kobasica i punite crijeva, pazeći da nema previše vazduha.

    • Ako ne koristite crijeva, oblikujte male kobasice rukama i stavite ih na masni papir.

  3. Sušenje ili pečenje:

    • Sušenje: Ako želite suhe sudžukice, objesite ih na prozračnom mjestu 5-7 dana.

    • Pečenje: Ako ih želite odmah pripremiti, pecite na srednje jakoj vatri u tavi ili na roštilju oko 8-10 minuta sa svake strane.

  4. Serviranje:

    • Poslužite ih uz domaći somun, ajvar i jogurt, ili ih koristite u jelima poput variva i sendviča.

Savjeti za sudžukice:

  • Koristite svježe i kvalitetno meso – što je bolji kvalitet mesa, bolji je konačni rezultat.
  • Pravilno začinite – ključ sudžukica je u začinima, posebno paprici, biberu i bijelom luku.
  • Ako ih sušite, pazite da je prostorija hladna i suha kako bi se kobasice pravilno osušile.

Bilo da ih sušite ili pečete, domaće sudžukice su fantastičan dodatak svakom obroku!

Pogledajte i ovaj recept: KAKO NAPRAVITI DOMAĆE KOBASICE