Home » Punjene tikvice
Recept

Punjene tikvice

Punjene tikvice

Punjene tikvice su jedno od onih jela koja su lagana, ukusna i jednostavna za pripremu. Mogu se puniti mesom, povrćem, rižom ili kombinacijom sastojaka, a rezultat je sočno jelo koje odlično prija u svako doba godine.

Sastojci:

(za 4 osobe)

  • 4 srednje tikvice
  • 300 g mljevenog mesa (junetina, teletina ili miješano)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 100 g riže
  • 1 mrkva
  • 1 svježa paprika (po želji)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • 1/2 kašičice suhog peršuna ili origana
  • 200 ml paradajz sosa
  • 200 ml vode ili temeljca

Priprema:

1. Priprema tikvica

Tikvice operite i presijecite na pola po dužini. Kašikom pažljivo izdubite sredinu tako da ostane dovoljno mesa da tikvice zadrže oblik. Sačuvajte izdubljenu sredinu jer će se koristiti u filu.

  Džem od šljiva: Recept za domaći džem

2. Priprema fila

  • Crni luk sitno nasjeckajte, a bijeli luk izgnječite.
  • Mrkvu naribajte, papriku sitno nasjeckajte.
  • Izdubljenu sredinu tikvica sitno nasjeckajte.
  • U tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite crni luk i bijeli luk dok ne omekšaju.
  • Dodajte mljeveno meso i dinstajte 5-7 minuta dok ne promijeni boju.
  • Umiješajte mrkvu, papriku i nasjeckanu unutrašnjost tikvica. Dinstajte još nekoliko minuta.
  • Dodajte rižu, mljevenu papriku, so, biber i suhe začine. Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre.

3. Punjenje tikvica

Punite svaku tikvicu pripremljenim filom, lagano pritiskajući kako bi fil bio kompaktan.

4. Priprema umaka i pečenje

  • U posudu pomiješajte paradajz sos i vodu (ili temeljac).
  • Punjene tikvice poredajte u tepsiju i prelijte umakom.
  • Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta.
  • Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta dok tikvice ne dobiju blagu zlatnu boju.
  Recept za sok od paradajza – Prirodna detoksikacija

Posluživanje

Punjene tikvice najbolje prijaju uz jogurt, kiselo mlijeko ili sezonsku salatu. Po želji, možete ih posuti sitno sjeckanim peršunom za dodatnu aromu.

Savjet: Ako želite bogatiji okus, u fil možete dodati rendani sir ili malo kisele pavlake prije pečenja.

Pročitajte i ove recepte:

Teletina sa krompirom

Zeleni omlet