Punjene tikvice su jedno od onih jela koja su lagana, ukusna i jednostavna za pripremu. Mogu se puniti mesom, povrćem, rižom ili kombinacijom sastojaka, a rezultat je sočno jelo koje odlično prija u svako doba godine.
Sastojci:
(za 4 osobe)
- 4 srednje tikvice
- 300 g mljevenog mesa (junetina, teletina ili miješano)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 100 g riže
- 1 mrkva
- 1 svježa paprika (po želji)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- 1/2 kašičice suhog peršuna ili origana
- 200 ml paradajz sosa
- 200 ml vode ili temeljca
Priprema:
1. Priprema tikvica
Tikvice operite i presijecite na pola po dužini. Kašikom pažljivo izdubite sredinu tako da ostane dovoljno mesa da tikvice zadrže oblik. Sačuvajte izdubljenu sredinu jer će se koristiti u filu.
2. Priprema fila
- Crni luk sitno nasjeckajte, a bijeli luk izgnječite.
- Mrkvu naribajte, papriku sitno nasjeckajte.
- Izdubljenu sredinu tikvica sitno nasjeckajte.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite crni luk i bijeli luk dok ne omekšaju.
- Dodajte mljeveno meso i dinstajte 5-7 minuta dok ne promijeni boju.
- Umiješajte mrkvu, papriku i nasjeckanu unutrašnjost tikvica. Dinstajte još nekoliko minuta.
- Dodajte rižu, mljevenu papriku, so, biber i suhe začine. Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre.
3. Punjenje tikvica
Punite svaku tikvicu pripremljenim filom, lagano pritiskajući kako bi fil bio kompaktan.
4. Priprema umaka i pečenje
- U posudu pomiješajte paradajz sos i vodu (ili temeljac).
- Punjene tikvice poredajte u tepsiju i prelijte umakom.
- Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta.
- Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta dok tikvice ne dobiju blagu zlatnu boju.
Posluživanje
Punjene tikvice najbolje prijaju uz jogurt, kiselo mlijeko ili sezonsku salatu. Po želji, možete ih posuti sitno sjeckanim peršunom za dodatnu aromu.
Savjet: Ako želite bogatiji okus, u fil možete dodati rendani sir ili malo kisele pavlake prije pečenja.
Pročitajte i ove recepte: