Home » Domaća ljuta pljeskavica
Recept

Domaća ljuta pljeskavica

Domaća ljuta pljeskavica

Ako volite pljeskavice s bogatim i ljutkastim okusom, ova domaća ljuta pljeskavica je odličan izbor! Priprema se od kombinacije junetine i piletine, uz dodatak začina koji joj daju savršenu aromu i pikantnost. Ovaj recept je idealan za roštilj, ali se može pripremiti i na tavi. Poslužite je uz somun, kajmak i svježe povrće za pravi gurmanski doživljaj.

Sastojci:

(za 4 pljeskavice)

  • 300 g mljevene junetine
  • 200 g mljevene piletine (može i samo junetina)
  • 1 glavica crnog luka (sitno nasjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana ili izrendana)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašičica crvene paprike
  • ½ kašičice ljute tucane paprike (po ukusu)
  • ½ kašičice mljevenog kima (za bogatiji okus)
  • 1 kašika mineralne vode (za sočnost)
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • ½ kašičice origana ili majčine dušice (opcionalno)
  Recept za lokume

Priprema:

1. Priprema smjese

  • U veću zdjelu staviti mljevenu junetinu i piletinu.
  • Dodati sitno sjeckani crni i bijeli luk.
  • Posoliti, pobiberiti i dodati crvenu papriku, tucanu ljutu papriku, kim i origano.
  • Dodati maslinovo ulje i mineralnu vodu.
  • Sve dobro izmiješati rukama dok se sastojci ne sjedine.

2. Oblikovanje pljeskavica

  • Smjesu ostaviti u frižideru 30 minuta kako bi se sastojci proželi.
  • Nakon toga, podijeliti smjesu na četiri dijela i oblikovati pljeskavice srednje debljine.

3. Prženje ili pečenje

  • Na tavi: Zagrijati malo ulja i peći pljeskavice na srednje jakoj vatri po 4-5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  • Na roštilju: Peći na prethodno zagrijanom roštilju 3-4 minute sa svake strane, dok se ne pojave fine linije pečenja.
  Recept za sok od aronije: Prirodni eliksir zdravlja

4. Serviranje

  • Poslužiti uz somun, lepinju ili tortilju.
  • Dodati priloge poput kajmaka, ajvara, svježeg paradajza, luka i zelene salate.

Savjeti za savršenu ljutu pljeskavicu

  • Za dodatnu sočnost – Dodajte kašiku jogurta u smjesu.
  • Za još ljuću verziju – Ubacite sitno sjeckane svježe feferone ili malo ljutog sosa u smjesu.
  • Za bogatiji okus – Marinirajte smjesu preko noći u frižideru.
  • Za zdraviju varijantu – Pecite pljeskavice u rerni na 200°C oko 20 minuta.

Ova domaća ljuta pljeskavica je savršen izbor za sve ljubitelje pikantne hrane! Jednostavna za pripremu, sočna i puna ukusa – obavezno je isprobajte!

Pročitajte i ove recepte:

Krem supa od leće

Parmezan uštipci