Ako volite pljeskavice s bogatim i ljutkastim okusom, ova domaća ljuta pljeskavica je odličan izbor! Priprema se od kombinacije junetine i piletine, uz dodatak začina koji joj daju savršenu aromu i pikantnost. Ovaj recept je idealan za roštilj, ali se može pripremiti i na tavi. Poslužite je uz somun, kajmak i svježe povrće za pravi gurmanski doživljaj.
Sastojci:
(za 4 pljeskavice)
- 300 g mljevene junetine
- 200 g mljevene piletine (može i samo junetina)
- 1 glavica crnog luka (sitno nasjeckana)
- 2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana ili izrendana)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica crvene paprike
- ½ kašičice ljute tucane paprike (po ukusu)
- ½ kašičice mljevenog kima (za bogatiji okus)
- 1 kašika mineralne vode (za sočnost)
- 1 kašičica maslinovog ulja
- ½ kašičice origana ili majčine dušice (opcionalno)
Priprema:
1. Priprema smjese
- U veću zdjelu staviti mljevenu junetinu i piletinu.
- Dodati sitno sjeckani crni i bijeli luk.
- Posoliti, pobiberiti i dodati crvenu papriku, tucanu ljutu papriku, kim i origano.
- Dodati maslinovo ulje i mineralnu vodu.
- Sve dobro izmiješati rukama dok se sastojci ne sjedine.
2. Oblikovanje pljeskavica
- Smjesu ostaviti u frižideru 30 minuta kako bi se sastojci proželi.
- Nakon toga, podijeliti smjesu na četiri dijela i oblikovati pljeskavice srednje debljine.
3. Prženje ili pečenje
- Na tavi: Zagrijati malo ulja i peći pljeskavice na srednje jakoj vatri po 4-5 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Na roštilju: Peći na prethodno zagrijanom roštilju 3-4 minute sa svake strane, dok se ne pojave fine linije pečenja.
4. Serviranje
- Poslužiti uz somun, lepinju ili tortilju.
- Dodati priloge poput kajmaka, ajvara, svježeg paradajza, luka i zelene salate.
Savjeti za savršenu ljutu pljeskavicu
- Za dodatnu sočnost – Dodajte kašiku jogurta u smjesu.
- Za još ljuću verziju – Ubacite sitno sjeckane svježe feferone ili malo ljutog sosa u smjesu.
- Za bogatiji okus – Marinirajte smjesu preko noći u frižideru.
- Za zdraviju varijantu – Pecite pljeskavice u rerni na 200°C oko 20 minuta.
Ova domaća ljuta pljeskavica je savršen izbor za sve ljubitelje pikantne hrane! Jednostavna za pripremu, sočna i puna ukusa – obavezno je isprobajte!
Pročitajte i ove recepte: