Tiramisu u čaši – Recept za bržu verziju italijanskog deserta
Tiramisu u čaši je jednostavna i brza varijanta poznatog italijanskog deserta, pogodna za svakodnevne prilike ili kada želiš pripremiti nešto ukusno bez puno komplikacija. Umjesto klasičnog slaganja u velikoj tepsiji, ovaj recept koristi pojedinačne porcije u čašama, što olakšava serviranje i čini desert još privlačnijim.
Ovaj desert je savršen za posluženje gostima, za posebne prilike, ili kad jednostavno želiš počastiti sebe nečim posebnim. Priprema je brza, a efekat – kao iz fine poslastičarnice!
Sastojci (za 4–6 čaša)
Za kremu:
-
250 g mascarpone sira
-
2 žumanca
-
3 kašike šećera
-
200 ml slatke pavlake za šlag
Ostalo:
-
150 ml jake crne kafe (rashlađene)
-
150 g piškota (ili biskvita po izboru)
-
Kakao za posipanje
Priprema
1. Krema:
-
Umuti žumanca sa šećerom na pari (ili u metalnoj posudi iznad vrele vode) dok ne postanu svijetla i gusta – oko 5–6 minuta.
-
Skloni sa pare i ostavi da se malo ohladi.
-
U posebnoj posudi umuti mascarpone dok ne postane gladak.
-
Umuti slatku pavlaku u čvrst šlag.
-
Pomiješaj prvo žumanca s mascarponeom, a zatim lagano dodaj umućeni šlag, miješajući lopaticom dok ne dobiješ finu, pjenastu kremu.
Savjet: Sve komponente trebaju biti hladne prije slaganja – posebno krema i kafa – kako bi desert ostao čvrst i svjež.
2. Slaganje u čaše:
-
Piškote kratko umoči u kafu (ne duže od 1–2 sekunde da se ne raspadnu).
-
Na dno čaše složi red umočenih piškota.
-
Preko stavi sloj kreme, pa ponovi još jednom (ili dva puta, zavisno od veličine čaše).
-
Završni sloj treba biti krema.
Savjet: Za efektniji izgled, koristi providne čaše ili staklene teglice.
3. Hlađenje i posluživanje:
-
Prekrij čaše providnom folijom i ostavi ih u frižideru najmanje 2 sata.
-
Prije posluživanja, pospi kakao prahom uz pomoć sitne cjediljke.
Dodatni savjeti
-
Djeca i tiramisu? Umjesto kafe koristi kakao napitak ili čokoladno mlijeko.
-
Bez jaja: Preskoči žumanca i jednostavno pomiješaj mascarpone s umućenim šlagom i šećerom – dobićeš bržu varijantu.
-
Dekoracija: Možeš dodati rendanu čokoladu, kockice čokolade, svježe jagode ili borovnice na vrh.
-
Napomena: Mascarpone je ključ – koristi kvalitetan sir za najbolji rezultat.
Posluživanje
Tiramisu u čaši je idealan desert za sve prilike – izgleda profinjeno, a sprema se lako. Savršen balans kafe, kreme i keksa u svakom zalogaju! Gosti će biti oduševljeni, a ti ćeš uživati u jednostavnosti pripreme.