Tiramisu u čaši - Recept

Tiramisu u čaši – Recept za bržu verziju italijanskog deserta

Tiramisu u čaši je jednostavna i brza varijanta poznatog italijanskog deserta, pogodna za svakodnevne prilike ili kada želiš pripremiti nešto ukusno bez puno komplikacija. Umjesto klasičnog slaganja u velikoj tepsiji, ovaj recept koristi pojedinačne porcije u čašama, što olakšava serviranje i čini desert još privlačnijim.

Ovaj desert je savršen za posluženje gostima, za posebne prilike, ili kad jednostavno želiš počastiti sebe nečim posebnim. Priprema je brza, a efekat – kao iz fine poslastičarnice!

Sastojci (za 4–6 čaša)

Za kremu:

  • 250 g mascarpone sira

  • 2 žumanca

  • 3 kašike šećera

  • 200 ml slatke pavlake za šlag

Ostalo:

  • 150 ml jake crne kafe (rashlađene)

  • 150 g piškota (ili biskvita po izboru)

  • Kakao za posipanje

Priprema

1. Krema:

  1. Umuti žumanca sa šećerom na pari (ili u metalnoj posudi iznad vrele vode) dok ne postanu svijetla i gusta – oko 5–6 minuta.

  2. Skloni sa pare i ostavi da se malo ohladi.

  3. U posebnoj posudi umuti mascarpone dok ne postane gladak.

  4. Umuti slatku pavlaku u čvrst šlag.

  5. Pomiješaj prvo žumanca s mascarponeom, a zatim lagano dodaj umućeni šlag, miješajući lopaticom dok ne dobiješ finu, pjenastu kremu.

Savjet: Sve komponente trebaju biti hladne prije slaganja – posebno krema i kafa – kako bi desert ostao čvrst i svjež.

2. Slaganje u čaše:

  1. Piškote kratko umoči u kafu (ne duže od 1–2 sekunde da se ne raspadnu).

  2. Na dno čaše složi red umočenih piškota.

  3. Preko stavi sloj kreme, pa ponovi još jednom (ili dva puta, zavisno od veličine čaše).

  4. Završni sloj treba biti krema.

Savjet: Za efektniji izgled, koristi providne čaše ili staklene teglice.

3. Hlađenje i posluživanje:

  1. Prekrij čaše providnom folijom i ostavi ih u frižideru najmanje 2 sata.

  2. Prije posluživanja, pospi kakao prahom uz pomoć sitne cjediljke.

Dodatni savjeti

  • Djeca i tiramisu? Umjesto kafe koristi kakao napitak ili čokoladno mlijeko.

  • Bez jaja: Preskoči žumanca i jednostavno pomiješaj mascarpone s umućenim šlagom i šećerom – dobićeš bržu varijantu.

  • Dekoracija: Možeš dodati rendanu čokoladu, kockice čokolade, svježe jagode ili borovnice na vrh.

  • Napomena: Mascarpone je ključ – koristi kvalitetan sir za najbolji rezultat.

Posluživanje

Tiramisu u čaši je idealan desert za sve prilike – izgleda profinjeno, a sprema se lako. Savršen balans kafe, kreme i keksa u svakom zalogaju! Gosti će biti oduševljeni, a ti ćeš uživati u jednostavnosti pripreme.