Home » Zeleni omlet
Recept

Zeleni omlet

Zeleni omlet

Ako tražite zdrav i ukusan doručak, zeleni omlet je savršen izbor. Ovaj recept kombinuje jaja sa svježim povrćem i začinskim biljem, pružajući hranjiv i lagan obrok. Naučite kako pripremiti zeleni omlet koji će vas zasititi i dati vam energiju za cijeli dan.

Sastojci:

(za 1 osobu)

  • 2 jaja
  • 1 šaka svježeg špinata (ili blitve, kelja)
  • 1 kašika svježeg peršuna (sitno sjeckanog)
  • 1 mladi luk (sitno isjeckan)
  • 1 kašika mlijeka ili jogurta (za mekšu teksturu)
  • 1 kašika maslinovog ulja ili putera
  • So i biber po ukusu
  • Opcionalno: 30 g sira (feta, mozzarella ili parmezan)

Priprema:

1. Priprema povrća

  • Operite i sitno nasjeckajte špinat, peršun i mladi luk.
  • Ako koristite blitvu ili kelj, blanširajte ih kratko u vrućoj vodi, pa ocijedite i isjeckajte.
  Ćuretina u sosu od vrhnja: Recept za svaki dan

2. Priprema smjese za omlet

  • U zdjeli umutite jaja s mlijekom ili jogurtom.
  • Dodajte so, biber, špinat, peršun i mladi luk.
  • Po želji ubacite narendani sir za bogatiji okus.

3. Prženje omleta

  • Zagrijte tavu na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulje ili puter.
  • Izlijte smjesu i pecite 2–3 minute, dok donja strana ne postane zlatna.
  • Preklopite omlet i pecite još 1–2 minute.

Savjeti za savršen zeleni omlet

Koristite svježe začinsko bilje – peršun, vlasac ili bosiljak daju poseban miris i okus.
Dodajte avokado ili cherry paradajz za dodatnu svježinu.
Pripremite ga u rerni – izlijte smjesu u malu tepsiju i pecite na 180°C oko 10 minuta.

Kako poslužiti zeleni omlet?

Servirajte ga uz raženi hljeb, tost ili svježu salatu. Po želji dodajte grčki jogurt ili kiselo mlijeko za još bolji okus.

  Dinstana leća s mesom - Recept za jelo puno okusa

Zeleni omlet je lagan, hranjiv i brz za pripremu, idealan za zdrav doručak ili laganu večeru. Isprobajte ovaj jednostavan recept za zeleni omlet i uživajte u spoju jaja, svježeg povrća i začinskog bilja!

Pročitajte još recepata:

Podvarak

Bosanski lonac