Home » Domaći ajvar: Najbolji recept za ajvar bez konzervansa
Bosanska zimnica Recept

Domaći ajvar: Najbolji recept za ajvar bez konzervansa

Recept za ajvar

Domaći ajvar je jedan od najpoznatijih zimskih specijaliteta na Balkanu. Ovaj mirisni i bogati namaz od pečenih paprika i patlidžana savršen je dodatak svakom obroku. Pravi domaći ajvar ne sadrži konzervanse, a uz pažljivu pripremu može trajati mjesecima. Ovaj recept garantuje gust, aromatičan i potpuno prirodan ajvar koji će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 10 kg crvenih paprika (rog paprika ili babura)
  • 3 kg patlidžana
  • 250 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog)
  • 2-3 kašike soli (ili po ukusu)
  • 2-3 kašike šećera
  • 1 glavica bijelog luka (opcionalno)
  • 1-2 ljute paprike (opcionalno, za ljuti ajvar)
  • 100 ml prirodnog sirćeta (po želji, za dužu trajnost)

Priprema:

  1. Pečenje paprika i patlidžana – Paprike i patlidžane oprati i osušiti. Peći ih na roštilju, u rerni (na 220°C) ili na šporetu dok ne pocrne i ne omekšaju.
  2. Ljuštenje i cijeđenje – Pečene paprike staviti u plastičnu vrećicu na 15 minuta kako bi se lakše ljuštile. Oguliti im kožicu, odstraniti sjemenke i ostaviti da se dobro ocijede. Patlidžane prepoloviti, kašikom izvaditi unutrašnjost i ostaviti da se ocijedi.
  3. Mljevenje povrća – Paprike i patlidžane samljeti na mašini za meso ili u blenderu, u zavisnosti od željene teksture (sitniji ili krupniji ajvar).
  4. Kuhanje ajvara – U velikom loncu zagrijati ulje i dodati samljevenu smjesu. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje 2-3 sata dok ajvar ne postane gust i sjajan.
  5. Dodavanje začina – Pred kraj kuhanja dodati so, šećer, sitno sjeckani bijeli luk i po želji sirće. Nastaviti miješati dok se svi sastojci ne sjedine.
  6. Sterilizacija i skladištenje – Vruć ajvar sipati u sterilisane tegle, zatvoriti ih i staviti u pećnicu na 100°C na 15 minuta ili umotati u ćebe da se polako hlade.
  Zeljanica: Pita od domaćih kora i svježeg zelja

Savjeti za domaći ajvar:

  • Što duže kuhanje, to bolji ajvar – sporim ukuhavanjem se postiže prava gustoća i bogat okus.
  • Kvalitetne paprike su ključ – koristite mesnate, crvene paprike jer daju intenzivan okus i boju.
  • Bez konzervansa, ali dugotrajan – pravilno sterilisane tegle omogućavaju dugotrajnost bez dodavanja konzervansa.
  • Ljuti ili blagi? – Dodajte ljute papričice za pikantniji ajvar.

Domaći ajvar je neizostavan dio zimnice i savršeno se slaže uz hljeb, meso, sir ili kao dodatak jelima. Napravite ga po ovom provjerenom receptu i uživajte u pravom ukusu domaće kuhinje!

Pročitajte i ove recepte:

Recept za sutlijaš

Recept za tulumbe