Domaći ajvar je jedan od najpoznatijih zimskih specijaliteta na Balkanu. Ovaj mirisni i bogati namaz od pečenih paprika i patlidžana savršen je dodatak svakom obroku. Pravi domaći ajvar ne sadrži konzervanse, a uz pažljivu pripremu može trajati mjesecima. Ovaj recept garantuje gust, aromatičan i potpuno prirodan ajvar koji će vas oduševiti.
Sastojci:
- 10 kg crvenih paprika (rog paprika ili babura)
- 3 kg patlidžana
- 250 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog)
- 2-3 kašike soli (ili po ukusu)
- 2-3 kašike šećera
- 1 glavica bijelog luka (opcionalno)
- 1-2 ljute paprike (opcionalno, za ljuti ajvar)
- 100 ml prirodnog sirćeta (po želji, za dužu trajnost)
Priprema:
- Pečenje paprika i patlidžana – Paprike i patlidžane oprati i osušiti. Peći ih na roštilju, u rerni (na 220°C) ili na šporetu dok ne pocrne i ne omekšaju.
- Ljuštenje i cijeđenje – Pečene paprike staviti u plastičnu vrećicu na 15 minuta kako bi se lakše ljuštile. Oguliti im kožicu, odstraniti sjemenke i ostaviti da se dobro ocijede. Patlidžane prepoloviti, kašikom izvaditi unutrašnjost i ostaviti da se ocijedi.
- Mljevenje povrća – Paprike i patlidžane samljeti na mašini za meso ili u blenderu, u zavisnosti od željene teksture (sitniji ili krupniji ajvar).
- Kuhanje ajvara – U velikom loncu zagrijati ulje i dodati samljevenu smjesu. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje 2-3 sata dok ajvar ne postane gust i sjajan.
- Dodavanje začina – Pred kraj kuhanja dodati so, šećer, sitno sjeckani bijeli luk i po želji sirće. Nastaviti miješati dok se svi sastojci ne sjedine.
- Sterilizacija i skladištenje – Vruć ajvar sipati u sterilisane tegle, zatvoriti ih i staviti u pećnicu na 100°C na 15 minuta ili umotati u ćebe da se polako hlade.
Savjeti za domaći ajvar:
- Što duže kuhanje, to bolji ajvar – sporim ukuhavanjem se postiže prava gustoća i bogat okus.
- Kvalitetne paprike su ključ – koristite mesnate, crvene paprike jer daju intenzivan okus i boju.
- Bez konzervansa, ali dugotrajan – pravilno sterilisane tegle omogućavaju dugotrajnost bez dodavanja konzervansa.
- Ljuti ili blagi? – Dodajte ljute papričice za pikantniji ajvar.
Domaći ajvar je neizostavan dio zimnice i savršeno se slaže uz hljeb, meso, sir ili kao dodatak jelima. Napravite ga po ovom provjerenom receptu i uživajte u pravom ukusu domaće kuhinje!