Ružice su jedan od omiljenih tradicionalnih bosanskih kolača, često pripremanih za Bajram i druge svečane prilike. Ovaj sočni desert od tankih jufki, oraha i sirupa od šećera oduševljava bogatim okusom i prepoznatljivim oblikom koji podsjeća na latice ruže. Priprema ružica zahtijeva malo strpljenja, ali rezultat je neodoljiv.
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g gotovih jufki
- 200 g otopljenog maslaca
Za nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 2 kašike kristal šećera
- 1 kašičica cimeta (po želji)
Za sirup (agdu):
- 500 g šećera
- 400 ml vode
- 1 kriška limuna
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Priprema sirupa (agda) – U šerpu stavite šećer, vodu i krišku limuna, pa kuhajte dok ne proključa. Smanjite temperaturu i kuhajte još 10-15 minuta dok se sirup ne zgusne. Pred kraj dodajte vanilin šećer i ostavite da se sirup potpuno ohladi.
- Priprema nadjeva – U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, šećer i cimet. Ova smjesa će dati ružicama bogat i aromatičan okus.
- Slaganje ružica – Svaku jufku premazati otopljenim maslacem, posuti nadjevom od oraha, a zatim zarolati u čvrstu rolnu. Rolne rezati na komade širine oko 4-5 cm, te ih redati uspravno u podmazanu tepsiju, tako da izgledaju poput ruža.
- Pečenje – Ružice pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
- Dodavanje sirupa – Pečene ružice izvaditi iz rerne i dok su još tople, polako preliti ohlađenim sirupom. Ostaviti da upiju sirup najmanje 2-3 sata, idealno preko noći.
Savjeti za savršene ružice:
- Jufke – Koristite tanke i elastične jufke kako bi ružice bile lagane i prozračne.
- Sirup – Važno je da ružice budu tople, a sirup hladan kako bi se postigla savršena sočnost.
- Dodatak ukusa – Po želji, u sirup možete dodati malo ružine vodice za poseban miris.
Ružice su neizostavan dio bajramske sofre, a njihov sočan i aromatičan okus oduševit će sve ljubitelje tradicionalnih kolača. Isprobajte ovaj recept i uživajte u savršenom spoju hrskavih jufki, oraha i slatkog sirupa!