Mirisni, gust i aromatičan ajvar od pečenih paprika i patlidžana — bez konzervansa, po tradicionalnom receptu iz domaće kuhinje. Odličan uz hljeb, meso ili sir, ovaj domaći ajvar čuva pravi okus tradicionalne zimnice.
Vrsta jela Zimnica
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi ajvar bez konzervansa, ajvar od paprika, ajvar recept, ajvar sa patlidžanom, bosanski ajvar, domaći ajvar, recept za ajvar
Vrijeme pripreme 1 hourhr30 minutesmins
Vrijeme kuhanja 3 hourshrs
Vrijeme hlađenja i pakovanja 1 hourhr
Ukupno vrijeme 5 hourshrs30 minutesmins
Servings 8tegli
Calories 80
Potrebna oprema
Roštilj, rerna ili šporet
Velika šerpa za kuhanje
Mašina za mljevenje mesa ili blender
Drvena kašika
Tegle i poklopci
Sastojci
10kgcrvenih paprikaroga paprika ili babura
3kgpatlidžana
250mluljasuncokretovog ili maslinovog
2ili 3 kašike soliili po ukusu
2ili 3 kašike šećera
1glavica bijelog lukaopcionalno
1do 2 ljute paprikeopcionalno, za ljuti ajvar
100mlprirodnog sirćetapo želji, za dužu trajnost
Priprema
Pečenje paprika i patlidžana:
Oprati i osušiti povrće. Peći paprike i patlidžane na roštilju, u rerni (220°C) ili na šporetu dok ne omekšaju i potamne.
Ljuštenje i cijeđenje:
Staviti pečene paprike u plastičnu vrećicu 15 minuta, zatim ih oguliti, očistiti sjemenke i ostaviti da se ocijede. Patlidžan prepoloviti, izvaditi meso kašikom i ostaviti da se ocijedi.
Mljevenje:
Samljeti paprike i patlidžane na mašini za meso ili u blenderu, zavisno od željene teksture.
Kuhanje ajvara:
U velikom loncu zagrijati ulje, dodati smjesu i kuhati 2–3 sata na laganoj vatri, uz stalno miješanje.
Dodavanje začina:
Pred kraj kuhanja dodati so, šećer, bijeli luk i po želji sirće. Nastaviti miješati dok se sve ne sjedini.
Punjenje i sterilizacija:
Vruć ajvar sipati u sterilisane tegle, zatvoriti i staviti u pećnicu na 100°C 15 minuta ili umotati u ćebe da se postepeno hlade.
Napomene
Što duže se ajvar kuha, to je ukus bogatiji i tekstura gušća.
Koristite mesnate, crvene paprike za intenzivnu boju i aromu.
Za ljuti ajvar dodajte 1–2 sitno sjeckane ljute paprike.
Ako želite blagu dimljenu notu, dio paprika ispecite direktno na plamenu.
Pravilno sterilisane tegle omogućavaju trajnost do 12 mjeseci.