Go Back
Recept za ajvar

Domaći ajvar – najbolji recept

Isprintaj recept
Mirisni, gust i aromatičan ajvar od pečenih paprika i patlidžana — bez konzervansa, po tradicionalnom receptu iz domaće kuhinje. Odličan uz hljeb, meso ili sir, ovaj domaći ajvar čuva pravi okus tradicionalne zimnice.
Vrsta jela Zimnica
Kuhinja Balkanska kuhinja, Bosanska kuhinja
Ključne riječi ajvar bez konzervansa, ajvar od paprika, ajvar recept, ajvar sa patlidžanom, bosanski ajvar, domaći ajvar, recept za ajvar
Vrijeme pripreme 1 hour 30 minutes
Vrijeme kuhanja 3 hours
Vrijeme hlađenja i pakovanja 1 hour
Ukupno vrijeme 5 hours 30 minutes
Servings 8 tegli
Calories 80

Potrebna oprema

  • Roštilj, rerna ili šporet
  • Velika šerpa za kuhanje
  • Mašina za mljevenje mesa ili blender
  • Drvena kašika
  • Tegle i poklopci

Sastojci

  • 10 kg crvenih paprika roga paprika ili babura
  • 3 kg patlidžana
  • 250 ml ulja suncokretovog ili maslinovog
  • 2 ili 3 kašike soli ili po ukusu
  • 2 ili 3 kašike šećera
  • 1 glavica bijelog luka opcionalno
  • 1 do 2 ljute paprike opcionalno, za ljuti ajvar
  • 100 ml prirodnog sirćeta po želji, za dužu trajnost

Priprema

Pečenje paprika i patlidžana:

  • Oprati i osušiti povrće. Peći paprike i patlidžane na roštilju, u rerni (220°C) ili na šporetu dok ne omekšaju i potamne.

Ljuštenje i cijeđenje:

  • Staviti pečene paprike u plastičnu vrećicu 15 minuta, zatim ih oguliti, očistiti sjemenke i ostaviti da se ocijede. Patlidžan prepoloviti, izvaditi meso kašikom i ostaviti da se ocijedi.

Mljevenje:

  • Samljeti paprike i patlidžane na mašini za meso ili u blenderu, zavisno od željene teksture.

Kuhanje ajvara:

  • U velikom loncu zagrijati ulje, dodati smjesu i kuhati 2–3 sata na laganoj vatri, uz stalno miješanje.

Dodavanje začina:

  • Pred kraj kuhanja dodati so, šećer, bijeli luk i po želji sirće. Nastaviti miješati dok se sve ne sjedini.

Punjenje i sterilizacija:

  • Vruć ajvar sipati u sterilisane tegle, zatvoriti i staviti u pećnicu na 100°C 15 minuta ili umotati u ćebe da se postepeno hlade.

Napomene

  • Što duže se ajvar kuha, to je ukus bogatiji i tekstura gušća.
  • Koristite mesnate, crvene paprike za intenzivnu boju i aromu.
  • Za ljuti ajvar dodajte 1–2 sitno sjeckane ljute paprike.
  • Ako želite blagu dimljenu notu, dio paprika ispecite direktno na plamenu.
  • Pravilno sterilisane tegle omogućavaju trajnost do 12 mjeseci.