Home » Recept za sutlijaš – tradicionalni desert od riže i mlijeka
Recept

Recept za sutlijaš – tradicionalni desert od riže i mlijeka

Recept za sutlijaš

Sutlijaš je jedan od najpoznatijih tradicionalnih deserata na Balkanu. Ovaj kremasti i mirisni slatkiš, pripremljen od jednostavnih sastojaka poput riže, mlijeka i šećera, mnogima budi uspomene iz djetinjstva. Sutlijaš je izuzetno lagan, ukusan i jednostavan za pripremu, a može se poslužiti topao ili hladan, uz dodatak cimeta, vanilije ili mljevenih oraha.

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 100 g riže (okruglozrne, najbolje arborio)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • Prstohvat soli
  • 100 ml vode
  • Cimet ili mljeveni orasi za posipanje (po želji)

Priprema:

  1. Priprema riže – Rižu isprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonio višak skroba.
  2. Kuhanje riže – U šerpu sipati 100 ml vode i dodati rižu. Kuhati na laganoj vatri dok riža upije vodu.
  3. Dodavanje mlijeka – Kada riža upije svu vodu, dodati mlijeko i prstohvat soli. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje.
  4. Zaslađivanje – Nakon što riža omekša (otprilike 20-25 minuta kuhanja), dodati šećer i vanilin šećer. Nastaviti kuhati još nekoliko minuta uz stalno miješanje dok se ne dobije kremasta struktura.
  5. Finalno kuhanje – Kada sutlijaš postigne željenu gustinu, skloniti ga s vatre i sipati u zdjelice.
  6. Posluživanje – Može se poslužiti topao ili hladan, a po želji se posipa cimetom, mljevenim orasima ili čak kokosovim brašnom za dodatnu aromu.
  Omlet sa brašnom i mlijekom

Savjeti za sutlijaš:

  • Koristite okruglozrnu rižu, jer bolje upija mlijeko i daje kremastiju teksturu.
  • Mlijeko dodajte postepeno kako biste postigli savršenu gustinu.
  • Neprestano miješajte kako se riža ne bi zalijepila za dno posude.
  • Po želji dodajte limunovu koricu za dodatnu aromu.

Sutlijaš je savršen desert za svaku priliku – lagan, ukusan i brzo gotov. Uživajte u ovom tradicionalnom slatkišu koji se topi u ustima!

Pročitajte i ove recepte:

Recept za tulumbe

Tikvenjača: Slana pita od tikve

Recept za burek – Tradicionalni bosanski specijalitet