Home » Dinstana leća s mesom – Recept za jelo puno okusa
Recept

Dinstana leća s mesom – Recept za jelo puno okusa

Dinstana leća s mesom - Recept

Dinstana leća s mesom je hranjivo i zasitno jelo koje se lako priprema, a bogato je proteinima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima. Ova kombinacija pruža savršen balans ukusa i idealna je za hladnije dane.

Sastojci:

  • 250 g smeđe ili zelene leće
  • 300 g mesa (junetina, teletina ili piletina)
  • 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
  • 1 svježa mrkva (narezana na kolutiće)
  • 1 manja crvena paprika (sitno sjeckana)
  • 400 ml paradajz pelata ili soka od paradajza
  • 500 ml supe ili vode
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 1/2 kašičice kima (opciono)
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice suhog peršuna

Priprema:

Meso se nareže na manje komade i proprži na ulju u dubljoj posudi dok ne porumeni sa svih strana. Dodaje se crni luk i dinsta dok ne postane staklast, zatim se dodaju bijeli luk, paprika i mrkva te se nastavi dinstati nekoliko minuta.

  Tikvenjača: Slana pita od tikve koja se topi u ustima

Dodaje se mljevena paprika i kratko proprži kako bi pustila aromu. Zatim se dodaje leća, paradajz pelat, lovorov list, kim, so i biber. Sve se zalije supom ili vodom i ostavi da lagano krčka na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, dok leća i meso ne omekšaju.

Pred kraj kuhanja jelo se proba i po potrebi dodatno začini. Po želji se može posuti suhim peršunom prije posluživanja.

Savjeti za pripremu:

  • Za bogatiji okus može se dodati krompir narezan na kockice.
  • Jelo se može pripremiti i s dimljenom junetinom ili suhim mesom za dodatnu aromu.
  • Ukoliko se koristi crvena leća, vrijeme kuhanja se skraćuje na 15-20 minuta jer se brže raspadne.
  Krem supa od leće

Dinstana leća s mesom je odličan izbor za hranjiv i zasitan obrok, koji se može poslužiti uz domaći hljeb ili rižu.

Pročitajte i ove recepte:

Salata od leće i feta sira – Recept

Pljeskavice od leće

Pečena teletina s pekarskim krompirom