Dinstana leća s mesom je hranjivo i zasitno jelo koje se lako priprema, a bogato je proteinima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima. Ova kombinacija pruža savršen balans ukusa i idealna je za hladnije dane.
Sastojci:
- 250 g smeđe ili zelene leće
- 300 g mesa (junetina, teletina ili piletina)
- 1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
- 2 čehna bijelog luka (sitno sjeckana)
- 1 svježa mrkva (narezana na kolutiće)
- 1 manja crvena paprika (sitno sjeckana)
- 400 ml paradajz pelata ili soka od paradajza
- 500 ml supe ili vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica mljevene paprike
- 1/2 kašičice kima (opciono)
- 1 lovorov list
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice suhog peršuna
Priprema:
Meso se nareže na manje komade i proprži na ulju u dubljoj posudi dok ne porumeni sa svih strana. Dodaje se crni luk i dinsta dok ne postane staklast, zatim se dodaju bijeli luk, paprika i mrkva te se nastavi dinstati nekoliko minuta.
Dodaje se mljevena paprika i kratko proprži kako bi pustila aromu. Zatim se dodaje leća, paradajz pelat, lovorov list, kim, so i biber. Sve se zalije supom ili vodom i ostavi da lagano krčka na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, dok leća i meso ne omekšaju.
Pred kraj kuhanja jelo se proba i po potrebi dodatno začini. Po želji se može posuti suhim peršunom prije posluživanja.
Savjeti za pripremu:
- Za bogatiji okus može se dodati krompir narezan na kockice.
- Jelo se može pripremiti i s dimljenom junetinom ili suhim mesom za dodatnu aromu.
- Ukoliko se koristi crvena leća, vrijeme kuhanja se skraćuje na 15-20 minuta jer se brže raspadne.
Dinstana leća s mesom je odličan izbor za hranjiv i zasitan obrok, koji se može poslužiti uz domaći hljeb ili rižu.