Home » Pače
Recept

Pače

Pače

Pače je tradicionalno bosansko jelo koje se priprema od junećih ili telećih nogica. Ovo jelo je poznato po bogatom ukusu i hranjivosti, a često se priprema u zimskom periodu jer jača organizam i grije tijelo. Osim što je izuzetno ukusno, pače je bogato želatinom i kolagenom, što ga čini dobrim za zdravlje kostiju i zglobova.

Sastojci:

  • 1 kg junećih ili telećih nogica (pače)
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čehna bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • 2 l vode
  • Malo sirćeta (po želji)
  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

1. Priprema mesa

Pače temeljno operite pod mlazom hladne vode. Stavite ga u veliki lonac, prelijte vodom i ostavite da odstoji oko sat vremena. Ovaj korak pomaže u uklanjanju nečistoća i poboljšava krajnji okus jela. Nakon toga, vodu prospite i meso ponovo isperite.

  Recept za sok od šipka (nara): Prirodan recept za zdravlje

2. Prvo kuhanje i uklanjanje nečistoća

Nakon što ste oprali nogice, stavite ih u lonac i prelijte sa 2 litra svježe vode. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok voda ne proključa. Kada počne ključati, pojavit će se pjena na površini – to su nečistoće iz mesa. Kašikom pažljivo uklonite pjenu, a zatim dodajte očišćen i isjeckan crni i bijeli luk, mrkvu i lovorov list.

3. Dugotrajno kuhanje

Smanjite vatru na najniži nivo i ostavite da se kuha 3 do 4 sata. Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte malo vode ako primijetite da previše ispari. Ključno je da se meso sasvim omekša i počne odvajati od kostiju.

4. Začinjavanje i finalna obrada

Pred kraj kuhanja, dodajte so, biber i crvenu papriku. Ako želite intenzivniji okus, možete dodati malo sirćeta – ono će dati laganu kiselkastu notu i poboljšati probavljivost jela.

  Recept za musaku: Složenac od krompira i mesa

5. Posluživanje

Pače se tradicionalno služi toplo, sa domaćim hljebom ili somunom. Možete ga posuti svježim peršunom za dodatnu aromu i dekoraciju.

Savjet: Pače je još ukusnije kada odstoji nekoliko sati nakon kuhanja, jer se svi sastojci prožmu i razviju puniji okus.

Pročitajte i ove recepte:

Krompiruša: Recept

Hadžijski ćevap

Bosanski lonac

Tags