Salata od leće i feta sira je hranjiv i osvježavajući obrok bogat proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Može se poslužiti kao lagano glavno jelo ili prilog uz mesna i povrtna jela. Priprema je jednostavna, a sastojci su lako dostupni.
Sastojci:
- 200 g smeđe ili zelene leće
- 100 g feta sira (izmrvljenog)
- 1 manja glavica crvenog luka (sitno sjeckana)
- 1 svježa paprika (narezana na kockice)
- 1 svježi krastavac (narezan na kockice)
- 10 komada cherry paradajza (prepolovljenih)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica senfa (opciono)
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1 kašika svježeg peršuna (sitno sjeckanog)
- 1/2 kašičice suhog origana
Priprema:
Leća se ispere pod mlazom hladne vode, zatim se kuha u tri puta većoj količini vode oko 20-25 minuta, dok ne omekša, ali ostane čvrsta. Nakon kuhanja se ocijedi i ostavi da se ohladi.
U većoj posudi pomiješaju se ohlađena leća, crveni luk, paprika, krastavac i cherry paradajz. Dodaje se izmrvljen feta sir i sve lagano promiješa.
U posebnoj zdjelici priprema se preliv od maslinovog ulja, limunovog soka, senfa, soli, bibera i origana. Preliv se prelije preko salate i sve se dobro promiješa.
Na kraju se dodaje svježi peršun, a salata se može ostaviti u frižideru 15-20 minuta prije posluživanja kako bi se sastojci proželi.
Savjeti za pripremu:
- Za dodatnu svježinu može se dodati malo rukole ili mladog špinata.
- Umjesto fete, može se koristiti kozji sir ili mozzarella.
- Salata se može obogatiti orasima ili sjemenkama suncokreta za dodatnu hrskavost.
Ova salata je idealan izbor za lagani ručak ili večeru, a može se poslužiti i kao prilog uz mesna ili riblja jela.