Domaća vegeta bez aditiva je zdravija i prirodnija alternativa komercijalnim začinima koji često sadrže konzervanse, MSG (mononatrijum glutamat) i druge umjetne dodatke. Korištenjem prirodnih sastojaka možete napraviti vlastiti začin koji će obogatiti jela bez štetnih tvari. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako napraviti domaću vegetu kod kuće, koristeći samo prirodne sastojke.
Sastojci
Za pripremu domaće vegete bez aditiva potrebno je:
- 100 g sušenog korijena peršuna
- 100 g sušenog korijena celera
- 1 glavica crnog luka (sušena ili prah)
- 2 kašičice sušenog bijelog luka u prahu
- 1 kašičica sušenog lista lovora
- 1 kašičica sušenog majčine dušice
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- 1 kašičica kurkume (za boju i dodatni okus)
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica sušenog bibera
- 2 kašičice sušenog paradajza u prahu (opcionalno, za dodatnu boju i okus)
Koraci
-
Priprema sastojaka – Ako imate svježe bilje i korijenje, prvo ih osušite. Možete koristiti sušilicu za bilje ili ih jednostavno staviti na toplo i suho mjesto. Korijen peršuna i celera, kao i ostale bilje, trebaju biti potpuno suhi prije nego što ih sameljete.
-
Mljevenje sastojaka – Kada su sastojci suhi, stavite ih u mlin za začine, mlin za kafu ili koristite pestle i mortara kako biste ih samlili u fini prah. Počnite s korijenom peršuna i celera, a zatim dodajte ostale začine. Možete koristiti i kombinaciju različitih začina ovisno o tome kakav okus želite postići.
-
Miješanje i skladištenje – Kada dobijete fini prah, sve sastojke dobro promiješajte. Stavite gotovu domaću vegetu u hermetički zatvorenu posudu, po mogućstvu staklenku, i čuvajte je na hladnom i suhom mjestu.
-
Upotreba – Domaća vegeta može se koristiti u svim jelima u kojima biste koristili komercijalnu vegetu, kao što su supe, variva, sosovi, rižota ili povrtna jela. Preporučuje se koristiti 1-2 kašičice po obroku, ovisno o željenoj jačini okusa.
Česte greške i trikovi
- Nedovoljno sušeni sastojci – Ako sastojci nisu potpuno sušeni, domaća vegeta može brže poprimiti vlagu i izgubiti svoju svježinu. Pobrinite se da sve bilje bude potpuno suho prije nego što ih sameljete.
- Previše slana vegeta – Ako želite da vaša domaća vegeta bude manje slana, možete smanjiti količinu soli. Pokušajte prvo s manjom količinom soli, a kasnije dodajte još ako je potrebno.
- Podesite okus prema vlastitim željama – Ako volite pikantniji okus, možete dodati više sušenog češnjaka, crnog bibera ili ljute paprike. Slobodno prilagodite omjere začina.
FAQ – Često postavljana pitanja
-
Mogu li koristiti svježe bilje umjesto sušenog?
Svježe bilje možete koristiti, ali prije nego što ih sameljete, morat ćete ih osušiti. Svježe bilje neće imati isti intenzitet okusa, jer se sušenjem koncentriraju esencijalna ulja i okusi. -
Da li je domaća vegeta dugoročno pohranjena?
Da, domaća vegeta može trajati nekoliko mjeseci ako je pohranjena u hermetički zatvorenoj posudi i čuvana na suhom i hladnom mjestu. -
Može li domaća vegeta biti bez soli?
Da, možete napraviti verziju bez soli, ali imajte na umu da će okus biti blaži. U tom slučaju, možete dodati malo morske soli direktno u jelo dok kuhate. -
Kako mogu pojačati okus vegete?
Dodajte više sušenog korijena peršuna ili celera, kao i malo sušenog paradajza u prahu. Ako volite jači okus, dodajte više sušenog luka i češnjaka.