Omlet sa povrćem je brz, jednostavan i hranjiv obrok koji može biti odličan izbor za laganu večeru. Pruža dobar balans proteina i vlakana, a možeš ga prilagoditi sezonskim povrćem ili onim što imaš u frižideru. Spremili smo klasičan recept koji možeš obogatiti po želji!
Sastojci:
3 jaja
½ šolje mlijeka
½ crvene paprike (nasjeckane na kockice)
½ zelene paprike (nasjeckane na kockice)
1 mala tikvica (naribana ili nasjeckana)
1 mala šaka špinata (sitno sjeckanog)
1 manji paradajz (nasjeckan)
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Prstohvat suhog origana ili bosiljka (opciono)
30 g feta sira ili kačkavalja (opciono)
Priprema:
Priprema povrća – Operi i sitno nasjeckaj svo povrće. Tikvicu možeš naribati kako bi se lakše uklopila u omlet.
Priprema smjese – U posudi umuti jaja s mlijekom, dodaj so, biber i začine po ukusu.
Dinstanje povrća – U tavi zagrij maslinovo ulje i kratko prodinstaj papriku i tikvicu dok ne omekšaju (oko 3-4 minute). Dodaj špinat i paradajz, pa dinstaj još minut.
Dodavanje jaja – Preko povrća ravnomjerno prelij umućena jaja. Lagano promiješaj viljuškom da se smjesa ravnomjerno rasporedi.
Pečenje – Smanji vatru i poklopi tavu. Peci 5-7 minuta dok omlet ne očvrsne s donje strane.
Dovršavanje – Ako koristiš sir, pospi ga po vrhu i prebaci omlet na pola ili ga okreni pomoću špatule. Peci još minut.
Serviranje – Omlet prebaci na tanjir, nareži na kriške i posluži uz krišku integralnog hljeba ili sezonsku salatu.
Savjeti:
Umjesto mlijeka možeš koristiti jogurt za laganiju verziju.
Možeš dodati i gljive, luk ili naribanu mrkvu za dodatnu aromu.
Ako voliš hrskaviju teksturu, omlet možeš zapeći 5 minuta u rerni na 180°C.
Ovo jelo je brzo, jednostavno i idealno za laganu večeru. Uz kombinaciju povrća i jaja, dobit ćeš obrok bogat proteinima i vlaknima koji će te zasititi bez osjećaja težine.