Home » Kako napraviti domaći paradajz sos: Korak po korak
Kuharski vodič

Kako napraviti domaći paradajz sos: Korak po korak

Kako napraviti domaći paradajz sos

Domaći paradajz sos je savršen dodatak mnogim jelima, od paste do pizze. Ne samo da je ukusan, već je i zdraviji od industrijski pripremljenih sosova, jer ne sadrži konzervanse i dodane šećere. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako jednostavno pripremiti domaći paradajz sos, koristeći svježe sastojke i s minimalnim naporom. Priprema domaćeg sosa može postati vaša nova navika koja će obogatiti vašu kuhinju.

Sastojci
Za pripremu domaćeg paradajz sosa potrebno je:

  • 1 kg svježih paradajza (najbolje zrelih i sočnih)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 kašičice suhog origana
  • 1 kašičica šećera (opcionalno, za balansiranje kiselosti)
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica balsamiko sirćeta (opcionalno, za dublji ukus)

Koraci

  1. Priprema paradajza – Operite paradajze i prerežite ih na polovinu. Stavite ih u ključalu vodu na nekoliko sekundi dok kožica ne počne pucati. Zatim ih izvadite, ohladite i ogulite kožu. Nakon toga, paradajze isjeckajte na male komade.

  2. Priprema povrća – Crni luk i bijeli luk sitno isjeckajte. U velikoj tavi, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i propržite luk dok ne postane staklast.

  3. Kuhanje sosa – Dodajte isjeckani paradajz u tavu s lukom. Dodajte origano, šećer, so i biber, te sve dobro promiješajte. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješajući. Ako volite gušći sos, možete ga kuhati duže.

  4. Završni dodaci – Na kraju, dodajte balsamiko sirće za dublji okus. Ukoliko želite glatku teksturu, možete sos pasirati štapnim mikserom ili ostaviti komadiće, zavisno od preferencija.

  5. Serviranje – Domaći paradajz sos je spreman za posluživanje! Možete ga koristiti odmah, ili ga staviti u staklenke za kasniju upotrebu. Ako ga planirate čuvati, obavezno ga dobro sterilizujte.

  Kako napraviti pravi domaći kajmak

Česte greške i trikovi

  • Prekuhavanje paradajza – Ako previše kuvate paradajz, može doći do gubitka ukusa i previše gorkog okusa. Pratite vrijeme kuhanja i ne prekuhajte sos.
  • Nedovoljno začinjavanje – Paradajz je prirodno kiseo, pa je važno dodati pravu količinu začina. Nemojte zanemariti dodavanje malo šećera da balansirate kiselost.
  • Nesretan izbor paradajza – Koristite zrele, sočne paradajze za najbolji okus. Ne preporučuje se korištenje paradajza koji je previše tvrd ili nezreo.

FAQ – Često postavljana pitanja

  1. Mogu li koristiti konzervirane paradajze umjesto svježih?
    Da, možete. Iako svježi paradajzi daju bolji okus, konzervirani paradajzi također mogu poslužiti kao dobra zamjena, naročito ako nemate svježe na raspolaganju.

  2. Kako čuvati domaći paradajz sos?
    Domaći paradajz sos možete čuvati u hermetički zatvorenim staklenkama u frižideru do 1-2 sedmice. Također, možete ga zamrznuti za dužu pohranu.

  3. Kako dobiti glatki paradajz sos?
    Ako volite glatki sos, jednostavno koristite štapni mikser da pasirate smjesu dok ne postigne željenu teksturu.

  4. Da li mogu dodati druge začine?
    Naravno! Dodajte bosiljak, majčinu dušicu ili čak malo ljute papričice za dodatni okus i začinjenost prema vlastitim željama.

  Kako napraviti domaće kobasice

Još korisnih savjeta:

Kako napraviti bešamel sos

Kako napraviti pravi domaći kajmak