Domaći paradajz sos je savršen dodatak mnogim jelima, od paste do pizze. Ne samo da je ukusan, već je i zdraviji od industrijski pripremljenih sosova, jer ne sadrži konzervanse i dodane šećere. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako jednostavno pripremiti domaći paradajz sos, koristeći svježe sastojke i s minimalnim naporom. Priprema domaćeg sosa može postati vaša nova navika koja će obogatiti vašu kuhinju.
Sastojci
Za pripremu domaćeg paradajz sosa potrebno je:
- 1 kg svježih paradajza (najbolje zrelih i sočnih)
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 kašičice suhog origana
- 1 kašičica šećera (opcionalno, za balansiranje kiselosti)
- 2 kašičice maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica balsamiko sirćeta (opcionalno, za dublji ukus)
Koraci
-
Priprema paradajza – Operite paradajze i prerežite ih na polovinu. Stavite ih u ključalu vodu na nekoliko sekundi dok kožica ne počne pucati. Zatim ih izvadite, ohladite i ogulite kožu. Nakon toga, paradajze isjeckajte na male komade.
-
Priprema povrća – Crni luk i bijeli luk sitno isjeckajte. U velikoj tavi, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i propržite luk dok ne postane staklast.
-
Kuhanje sosa – Dodajte isjeckani paradajz u tavu s lukom. Dodajte origano, šećer, so i biber, te sve dobro promiješajte. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješajući. Ako volite gušći sos, možete ga kuhati duže.
-
Završni dodaci – Na kraju, dodajte balsamiko sirće za dublji okus. Ukoliko želite glatku teksturu, možete sos pasirati štapnim mikserom ili ostaviti komadiće, zavisno od preferencija.
-
Serviranje – Domaći paradajz sos je spreman za posluživanje! Možete ga koristiti odmah, ili ga staviti u staklenke za kasniju upotrebu. Ako ga planirate čuvati, obavezno ga dobro sterilizujte.
Česte greške i trikovi
- Prekuhavanje paradajza – Ako previše kuvate paradajz, može doći do gubitka ukusa i previše gorkog okusa. Pratite vrijeme kuhanja i ne prekuhajte sos.
- Nedovoljno začinjavanje – Paradajz je prirodno kiseo, pa je važno dodati pravu količinu začina. Nemojte zanemariti dodavanje malo šećera da balansirate kiselost.
- Nesretan izbor paradajza – Koristite zrele, sočne paradajze za najbolji okus. Ne preporučuje se korištenje paradajza koji je previše tvrd ili nezreo.
FAQ – Često postavljana pitanja
-
Mogu li koristiti konzervirane paradajze umjesto svježih?
Da, možete. Iako svježi paradajzi daju bolji okus, konzervirani paradajzi također mogu poslužiti kao dobra zamjena, naročito ako nemate svježe na raspolaganju. -
Kako čuvati domaći paradajz sos?
Domaći paradajz sos možete čuvati u hermetički zatvorenim staklenkama u frižideru do 1-2 sedmice. Također, možete ga zamrznuti za dužu pohranu. -
Kako dobiti glatki paradajz sos?
Ako volite glatki sos, jednostavno koristite štapni mikser da pasirate smjesu dok ne postigne željenu teksturu. -
Da li mogu dodati druge začine?
Naravno! Dodajte bosiljak, majčinu dušicu ili čak malo ljute papričice za dodatni okus i začinjenost prema vlastitim željama.
Još korisnih savjeta: