Home » Kako napraviti tijesto za pizzu
Kuharski vodič

Kako napraviti tijesto za pizzu

Kako napraviti tijesto za pizzu

Domaće tijesto za pizzu daje potpuno novu dimenziju vašim pizza večerima. Kada ga napravite sami, možete kontrolirati sastojke i postići savršenu teksturu i okus, prilagođenu vašim željama. Svježina domaćeg tijesta uz bogatstvo okusa podiže vašu pizzu na viši nivo. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da pripremite jednostavno, a ukusno tijesto za pizzu kod kuće.

Sastojci

Za pripremu tijesta za pizzu potrebno je:

  • 500 g brašna (najbolje tip 00, ali može i obično pšenično)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • 300 ml mlake vode
  • 2 kašičice maslinovog ulja (po želji, za mekše tijesto)
  • 1 kašičica octa (opcionalno, za poboljšanje teksture)

Koraci

  1. Priprema kvasca – U manjoj posudi pomiješajte mlaku vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i počne stvarati pjene. Ako koristite svježi kvasac, samo ga izmrvite u vodi.

  2. Miješanje sastojaka – U većoj posudi stavite brašno i sol. Dodajte kvasac s vodom i počnite miješati. Dodajte maslinovo ulje (i ocat ako koristite), a zatim počnite miješati sastojke dok ne počnu formirati tijesto.

  3. Kneading – Kada se tijesto počne formirati, stavite ga na pobrašnjenu površinu i počnite ga mijesiti. Mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne previše, kako bi tijesto ostalo mekano.

  4. Dizanje tijesta – Stavite tijesto u blago nauljenu posudu i prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom. Ostavite ga na toplom mjestu oko 1 do 1,5 sat, ili dok ne udvostruči svoj volumen.

  5. Formiranje tijesta – Kada tijesto naraste, izvadite ga iz posude, malo ga pritisnite da ispustite zrak, a zatim ga podijelite na dva manja dijela (ako pravite dvije pizze). Razvaljajte svaki komad tijesta na željenu veličinu i debljinu, ovisno o tome da li želite tanku ili deblju koru.

  6. Pečenje pizze – Stavite tijesto na papir za pečenje i dodajte omiljene sastojke. Pecite pizzu u unaprijed zagrejanoj pećnici na 250°C oko 10-15 minuta, ili dok korica ne postane zlatno smeđa i hrskava.

  Kako napraviti bešamel sos: Vodič korak po korak

Česte greške i trikovi

  • Tijesto nije naraslo – Ako kvasac nije bio svjež, tijesto se neće dizati. Provjerite datum isteka kvasca i pazite da voda nije bila previše vruća (ne smije biti iznad 40°C).
  • Tijesto se ne može oblikovati – Ako je tijesto previše tvrdo, možda nije bilo dovoljno mlake vode ili niste dovoljno dugo mijesili. Dodajte malo više mlake vode i nastavite mijesiti dok ne postignete glatku teksturu.
  • Previše debela kora – Ako želite tanku koru, nemojte previše mijesiti tijesto i razvaljajte ga što tanje moguće. Također, pazite da ne stavite previše brašna pri oblikovanju tijesta.

FAQ – Često postavljana pitanja

  1. Koje brašno je najbolje za tijesto za pizzu?
    Za najbolje rezultate preporučuje se koristiti brašno tipa 00, koje je vrlo fino i daje tijestu laganu i prozračnu teksturu. Ako nemate tip 00, obična pšenična brašna također mogu biti dobar izbor.

  2. Kako da tijesto bude mekše?
    Ako želite mekšu koru, možete dodati malo više maslinovog ulja u tijesto, što će mu dati mekoću i vlagu. Također, pokušajte koristiti brašno s višim sadržajem proteina, kao što je brašno za kruh.

  3. Mogu li tijesto ostaviti da odstoji duže?
    Da, možete ostaviti tijesto da odstoji u frižideru 24 sata. Ova metoda omogućava bolji razvoj okusa, a tijesto će biti još mekše i lakše za oblikovanje.

  4. Mogu li napraviti tijesto bez kvasca?
    Da, možete napraviti tijesto bez kvasca koristeći prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Međutim, takvo tijesto neće imati isti okus i teksturu kao tradicionalno tijesto sa kvascem.

  Kako razvlačiti tijesto bez pucanja

Još korisnih savjeta:

Kako napraviti domaći kečap

Kako se pravi domaća majoneza

Kako napraviti domaći senf