Domaće tijesto za pizzu daje potpuno novu dimenziju vašim pizza večerima. Kada ga napravite sami, možete kontrolirati sastojke i postići savršenu teksturu i okus, prilagođenu vašim željama. Svježina domaćeg tijesta uz bogatstvo okusa podiže vašu pizzu na viši nivo. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako da pripremite jednostavno, a ukusno tijesto za pizzu kod kuće.
Sastojci
Za pripremu tijesta za pizzu potrebno je:
- 500 g brašna (najbolje tip 00, ali može i obično pšenično)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 7 g suhog kvasca
- 300 ml mlake vode
- 2 kašičice maslinovog ulja (po želji, za mekše tijesto)
- 1 kašičica octa (opcionalno, za poboljšanje teksture)
Koraci
-
Priprema kvasca – U manjoj posudi pomiješajte mlaku vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i počne stvarati pjene. Ako koristite svježi kvasac, samo ga izmrvite u vodi.
-
Miješanje sastojaka – U većoj posudi stavite brašno i sol. Dodajte kvasac s vodom i počnite miješati. Dodajte maslinovo ulje (i ocat ako koristite), a zatim počnite miješati sastojke dok ne počnu formirati tijesto.
-
Kneading – Kada se tijesto počne formirati, stavite ga na pobrašnjenu površinu i počnite ga mijesiti. Mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne previše, kako bi tijesto ostalo mekano.
-
Dizanje tijesta – Stavite tijesto u blago nauljenu posudu i prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom. Ostavite ga na toplom mjestu oko 1 do 1,5 sat, ili dok ne udvostruči svoj volumen.
-
Formiranje tijesta – Kada tijesto naraste, izvadite ga iz posude, malo ga pritisnite da ispustite zrak, a zatim ga podijelite na dva manja dijela (ako pravite dvije pizze). Razvaljajte svaki komad tijesta na željenu veličinu i debljinu, ovisno o tome da li želite tanku ili deblju koru.
-
Pečenje pizze – Stavite tijesto na papir za pečenje i dodajte omiljene sastojke. Pecite pizzu u unaprijed zagrejanoj pećnici na 250°C oko 10-15 minuta, ili dok korica ne postane zlatno smeđa i hrskava.
Česte greške i trikovi
- Tijesto nije naraslo – Ako kvasac nije bio svjež, tijesto se neće dizati. Provjerite datum isteka kvasca i pazite da voda nije bila previše vruća (ne smije biti iznad 40°C).
- Tijesto se ne može oblikovati – Ako je tijesto previše tvrdo, možda nije bilo dovoljno mlake vode ili niste dovoljno dugo mijesili. Dodajte malo više mlake vode i nastavite mijesiti dok ne postignete glatku teksturu.
- Previše debela kora – Ako želite tanku koru, nemojte previše mijesiti tijesto i razvaljajte ga što tanje moguće. Također, pazite da ne stavite previše brašna pri oblikovanju tijesta.
FAQ – Često postavljana pitanja
-
Koje brašno je najbolje za tijesto za pizzu?
Za najbolje rezultate preporučuje se koristiti brašno tipa 00, koje je vrlo fino i daje tijestu laganu i prozračnu teksturu. Ako nemate tip 00, obična pšenična brašna također mogu biti dobar izbor. -
Kako da tijesto bude mekše?
Ako želite mekšu koru, možete dodati malo više maslinovog ulja u tijesto, što će mu dati mekoću i vlagu. Također, pokušajte koristiti brašno s višim sadržajem proteina, kao što je brašno za kruh. -
Mogu li tijesto ostaviti da odstoji duže?
Da, možete ostaviti tijesto da odstoji u frižideru 24 sata. Ova metoda omogućava bolji razvoj okusa, a tijesto će biti još mekše i lakše za oblikovanje. -
Mogu li napraviti tijesto bez kvasca?
Da, možete napraviti tijesto bez kvasca koristeći prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Međutim, takvo tijesto neće imati isti okus i teksturu kao tradicionalno tijesto sa kvascem.