Domaći senf je jednostavan za pripremu, a njegova svježina i okus daleko nadmašuju komercijalne verzije. Možete ga prilagoditi svom ukusu dodavanjem raznih začina i aromatskih sastojaka. Domaći senf savršen je za vaše omiljene sendviče, roštilje ili kao dodatak jelima. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako napraviti senf kod kuće u nekoliko jednostavnih koraka.
Sastojci
Za pripremu domaćeg senfa potrebno je:
- 100 g sjemenki gorušice (žutih ili smeđih)
- 120 ml jabukovog octa (ili bijelog vinskog octa)
- 100 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica meda (opcionalno, za blaži okus)
- ½ kašičice kurkume (za boju i okus)
- Prstohvat crnog bibera (po želji)
- 1 kašičica smeđeg šećera (opcionalno, za slađi senf)
Koraci
-
Priprema sjemenki – Prvo, sameljite sjemenke u blenderu, mlinu za kafu ili pomoću pestle i mortara. Ako volite grublju teksturu, možete ih ostaviti i samo blago usitnjene.
-
Miješanje s tekućinama – U posudu stavite samljevene sjemenke, dodajte vodu i ocat. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta kako bi sjemenke upile tekućinu i postale mekše.
-
Dodavanje začina – U smjesu dodajte sol, med (ako želite slađi senf), kurkumu, šećer i biber. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ako želite jači okus, možete dodati još malo octa ili začina po želji.
-
Blendanje smjese – Ako želite glatkiji senf, možete smjesu blendati u blenderu dok ne postane kremasta. Ako volite grublju teksturu, možete ostaviti senf kakav je.
-
Čuvanje senfa – Prebacite senf u staklenku i ostavite da odstoji nekoliko dana na hladnom i tamnom mjestu kako bi se okusi bolje razvili. Domaći senf možete čuvati u frižideru do 2-3 sedmice.
Česte greške i trikovi
- Previše ljutog okusa – Ako vaš senf bude previše ljut, možete dodati još malo meda ili smeđeg šećera kako biste ublažili okus. Takođe, dodajte malo više octa za balansiranje kiselosti.
- Previše blag okus – Ako senf nije dovoljno začinjen, možete povećati količinu soli, bibera ili kurkume. Slobodno dodajte još začina dok ne postignete željeni okus.
- Glatkoća senfa – Ako želite da senf bude potpuno gladak, blendajte ga duže. Ako želite grublju verziju, možete zaustaviti miješanje ranije.
FAQ – Često postavljana pitanja
-
Može li senf biti napravljen bez octa?
Tehnički, senf se može napraviti bez octa, ali on daje karakterističnu kiselost koja je važna za balansiranje okusa. Ako želite, možete koristiti limunov sok umjesto octa. -
Zašto moj senf ima gorak okus?
Gorak okus može doći ako su sjemenke senfa previše samljevene ili ako je senf stajao predugo na toplom. Pokušajte ga držati na hladnom i tamnom mjestu da se okusi pravilno razvijaju. -
Kako da senf bude slađi?
Ako želite slađi senf, možete povećati količinu meda ili šećera. Takođe, slatki senf može se napraviti dodavanjem voćnih komponenata poput sokova od jabuka. -
Kako da znam je li moj senf još uvijek dobar?
Domaći senf obično traje 2-3 sedmice u frižideru. Ako primijetite promjene u mirisu, boji ili teksturi, najbolje je da ga ne konzumirate.