Topa recept – Kako napraviti tradicionalnu bosansku topu

Topa recept

Topa je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje, posebno popularno tokom ramazana. Ovaj kremasti sirni specijalitet priprema se brzo i jednostavno, a njegov bogat okus savršeno se slaže uz somun ili domaći hljeb. Spremili smo za vas  originalni recept, savjete za pripremu i varijacije koje možete isprobati.

Topa recept

Recept za topu

Isprintaj recept
Kremasta, bogata i aromatična bosanska topa – jednostavno jelo od sira, putera i pavlake koje se sprema za samo nekoliko minuta.
Vrsta jela Doručak, Prilog
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi bosanski recepti, recept za topu, topa
Vrijeme pripreme 5 minutes
Vrijeme kuhanja 7 minutes
Ukupno vrijeme 12 minutes
Servings 2 osobe
Calories 290

Sastojci

  • 200 g masnog sira mladi sir, feta, kravlji sir ili kombinacija
  • 50 g putera
  • 100 ml pavlake za kuhanje
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli po ukusu

Priprema

Priprema sira

  • Izmrviti sir viljuškom ili narendati ako je tvrđe strukture.

Topljenje putera

  • U šerpi otopiti puter na laganoj vatri.
  • Paziti da ne zagori kako ne bi promijenio ukus.

Dodavanje sira

  • U rastopljen puter dodati sir i miješati dok se ne počne topiti i sjedinjavati.

Dodavanje pavlake i jajeta

  • Kada sir omekša, umiješati pavlaku.
  • Brzo dodati jaje i neprestano miješati dok smjesa ne postane glatka, gusta i kremasta.

Serviranje

  • Poslužiti odmah, dok je topla, uz somun, lepinju, pitu ili kukuruzni hljeb.

Napomene

  • Najbolja kombinacija je feta + mladi sir zbog idealne teksture i okusa.
  • Ne zagrijavati prejako – previsoka temperatura može učiniti topu grudvastom.
  • Ako želite gušću verziju, dodajte manje pavlake ili kašičicu kukuruznog brašna razmućenog u vodi.
  • Za jači i tradicionalniji okus dodajte malo kajmaka.
  • Ukusne varijacije: bijeli luk, crvena paprika, peršun, vlasac, čili.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za somun

Domaća pogača

Filovane paprike

Česta pitanja o topi

Koji je najbolji sir za topu?

Najbolja je kombinacija fete i mladog sira jer daju savršenu ravnotežu slanog i kremastog.

Zašto se topa nekad zgruša?

Zbog previsoke temperature. Važno je kuhati na laganoj vatri i stalno miješati.

Kako zgusnuti topu ako je previše rijetka?

Smanjiti pavlaku ili dodati prstohvat kukuruznog brašna razmućenog u vodi.

Može li se topa podgrijavati?

Može, ali polako i na niskoj vatri – brže podgrijavanje je ponovo može zgrušati.

Uz šta se najčešće servira?

Tradicionalno uz somun ili lepinju, ali odlična je i uz kukuruzni hljeb ili vruće pogačice.