Topa recept – Kako napraviti tradicionalnu bosansku topu
Topa je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje, posebno popularno tokom ramazana. Ovaj kremasti sirni specijalitet priprema se brzo i jednostavno, a njegov bogat okus savršeno se slaže uz somun ili domaći hljeb. Spremili smo za vas originalni recept, savjete za pripremu i varijacije koje možete isprobati.

Recept za topu
Sastojci
- 200 g masnog sira mladi sir, feta, kravlji sir ili kombinacija
- 50 g putera
- 100 ml pavlake za kuhanje
- 1 jaje
- Prstohvat soli po ukusu
Priprema
Priprema sira
- Izmrviti sir viljuškom ili narendati ako je tvrđe strukture.
Topljenje putera
- U šerpi otopiti puter na laganoj vatri.
- Paziti da ne zagori kako ne bi promijenio ukus.
Dodavanje sira
- U rastopljen puter dodati sir i miješati dok se ne počne topiti i sjedinjavati.
Dodavanje pavlake i jajeta
- Kada sir omekša, umiješati pavlaku.
- Brzo dodati jaje i neprestano miješati dok smjesa ne postane glatka, gusta i kremasta.
Serviranje
- Poslužiti odmah, dok je topla, uz somun, lepinju, pitu ili kukuruzni hljeb.
Napomene
- Najbolja kombinacija je feta + mladi sir zbog idealne teksture i okusa.
- Ne zagrijavati prejako – previsoka temperatura može učiniti topu grudvastom.
- Ako želite gušću verziju, dodajte manje pavlake ili kašičicu kukuruznog brašna razmućenog u vodi.
- Za jači i tradicionalniji okus dodajte malo kajmaka.
- Ukusne varijacije: bijeli luk, crvena paprika, peršun, vlasac, čili.
Pročitajte i ove recepte:
Recept za somun
Domaća pogača
Filovane paprike
Česta pitanja o topi
Najbolja je kombinacija fete i mladog sira jer daju savršenu ravnotežu slanog i kremastog.
Zbog previsoke temperature. Važno je kuhati na laganoj vatri i stalno miješati.
Smanjiti pavlaku ili dodati prstohvat kukuruznog brašna razmućenog u vodi.
Može, ali polako i na niskoj vatri – brže podgrijavanje je ponovo može zgrušati.
Tradicionalno uz somun ili lepinju, ali odlična je i uz kukuruzni hljeb ili vruće pogačice.
