Tarator salata – Recept i savjeti
Tarator salata je savršen izbor za tople dane – lagana, osvježavajuća i gotova za deset minuta. Iako vuče porijeklo iz bugarske kuhinje, postala je popularna širom Balkana i Bliskog istoka. U bosanskim domaćinstvima se često priprema ljeti, kao hladno predjelo ili kao dodatak uz jela s roštilja.
Zahvaljujući kombinaciji jogurta, krastavca i bijelog luka, tarator salata pruža idealan balans okusa i osvježenja, a može se poslužiti kao gusti sos ili razrijeđena hladna čorba.
Sastojci:
-
2 srednja svježa krastavca
-
400 ml gustog jogurta (po mogućnosti domaćeg)
-
1–2 čehna bijelog luka
-
1 kašika maslinovog ulja
-
So, po ukusu
-
Svježi kopar ili peršun (opcionalno)
-
Hladna voda (po potrebi, ako želite rjeđu varijantu)
Priprema:
-
Ogulite krastavce i narendajte ih na krupno rende. Po želji ih lagano posolite i ostavite 5 minuta da puste vodu, pa ih ocijedite.
-
U posebnoj posudi izmiješajte jogurt, sitno nasjeckan bijeli luk, maslinovo ulje i malo soli.
-
Dodajte narendane krastavce u smjesu i sve dobro sjedinite.
-
Po potrebi dodajte malo hladne vode ako želite rješu teksturu.
-
Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se dobro ohladi i sjedini.
-
Prije serviranja pospite sjeckanim koprom ili peršunom.
Savjeti za serviranje i varijacije:
-
Za bogatiji ukus koristite grčki jogurt ili pomiješajte jogurt i kiselo mlijeko.
-
Tarator možete poslužiti uz pečeni krompir, piletinu ili ribu.
-
Ako volite hrskavu strukturu, nemojte cijediti krastavce – samo ih odmah pomiješajte sa jogurtom.
-
Umjesto maslinovog, možete koristiti neutralno biljno ulje ako želite blaži okus.