Tarator salata - Recept

Tarator salata – Recept i savjeti

Tarator salata je savršen izbor za tople dane – lagana, osvježavajuća i gotova za deset minuta. Iako vuče porijeklo iz bugarske kuhinje, postala je popularna širom Balkana i Bliskog istoka. U bosanskim domaćinstvima se često priprema ljeti, kao hladno predjelo ili kao dodatak uz jela s roštilja.

Zahvaljujući kombinaciji jogurta, krastavca i bijelog luka, tarator salata pruža idealan balans okusa i osvježenja, a može se poslužiti kao gusti sos ili razrijeđena hladna čorba.

Sastojci:

  • 2 srednja svježa krastavca

  • 400 ml gustog jogurta (po mogućnosti domaćeg)

  • 1–2 čehna bijelog luka

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • So, po ukusu

  • Svježi kopar ili peršun (opcionalno)

  • Hladna voda (po potrebi, ako želite rjeđu varijantu)

Priprema:

  1. Ogulite krastavce i narendajte ih na krupno rende. Po želji ih lagano posolite i ostavite 5 minuta da puste vodu, pa ih ocijedite.

  2. U posebnoj posudi izmiješajte jogurt, sitno nasjeckan bijeli luk, maslinovo ulje i malo soli.

  3. Dodajte narendane krastavce u smjesu i sve dobro sjedinite.

  4. Po potrebi dodajte malo hladne vode ako želite rješu teksturu.

  5. Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se dobro ohladi i sjedini.

  6. Prije serviranja pospite sjeckanim koprom ili peršunom.

Savjeti za serviranje i varijacije:

  • Za bogatiji ukus koristite grčki jogurt ili pomiješajte jogurt i kiselo mlijeko.

  • Tarator možete poslužiti uz pečeni krompir, piletinu ili ribu.

  • Ako volite hrskavu strukturu, nemojte cijediti krastavce – samo ih odmah pomiješajte sa jogurtom.

  • Umjesto maslinovog, možete koristiti neutralno biljno ulje ako želite blaži okus.

Recepti za salatu

Miješana salata sa rukolom

Salata sa tunjevinom

Francuska salata – ruska salata