Home » Ćevapi
Recept

Ćevapi

Ćevapi

Ćevapi su jedno od najpoznatijih jela balkanske kuhinje, a priprema pravih, sočnih ćevapa kod kuće nije teška ako koristite pravi omjer mesa i začina. Ovaj recept donosi tradicionalan način pripreme ćevapa koji će biti mekani, sočni i puni okusa.

Sastojci:

(za oko 30 ćevapa)

  • 600 g junetine (najbolje od vrata ili plećke)
  • 200 g jagnjetine ili teletine (može i samo junetina)
  • 200 g masnijeg junećeg mesa (npr. rebara)
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 50 ml gazirane vode
  • 50 ml ulja

Priprema:

1. Priprema mesa

  • Meso operite, posušite i sameljite dva puta na mašini za meso kako bi smjesa bila glatka i kompaktna.
  • Dodajte sitno izgnječeni bijeli luk, so, biber, sodu bikarbonu i gaziranu vodu. Sve dobro promiješajte rukama kako bi se sastojci sjedinili.
  • Dodajte ulje i nastavite mijesiti smjesu najmanje 10 minuta, dok ne postane elastična.
  • Pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati, a idealno preko noći kako bi ćevapi dobili karakterističnu teksturu i okus.
  Recept za sok od šipka (nara): Prirodan recept za zdravlje

2. Oblikovanje ćevapa

  • Prije oblikovanja, izvadite smjesu iz frižidera i ostavite da odstoji 15-20 minuta na sobnoj temperaturi.
  • Vlažnim rukama ili uz pomoć kuhinjskog šprica oblikujte ćevape dužine oko 7-8 cm i prečnika 1,5-2 cm.
  • Poredajte ih na tacnu i ostavite još 30 minuta u frižideru prije pečenja.

3. Pečenje ćevapa

  • Roštilj: Najbolji okus ćevapi dobijaju kada se peku na roštilju. Zagrijte roštilj i pecite ih na umjerenoj vatri oko 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
  • Tava: Ako ih pečete u tavi, koristite grill tavu i premažite je lagano uljem. Pecite ćevape na srednjoj temperaturi, okrećući ih povremeno dok ne budu ravnomjerno pečeni.
  Pileći paprikaš - recept i savjeti za pripremu

Posluživanje

Ćevapi se tradicionalno služe uz somun, kajmak, mladi luk i ajvar. Možete ih poslužiti i uz pečene paprike ili jogurt za još bogatiji obrok.

Savjet: Ako želite autentičan okus, pripremite domaće somune i ostavite ćevape da kratko odstoje u njima prije posluživanja kako bi upili sve sokove.

Pogledajte i ove recepte:

Punjene tikvice

Teletina sa krompirom