Ćevapi su jedno od najpoznatijih jela balkanske kuhinje, a priprema pravih, sočnih ćevapa kod kuće nije teška ako koristite pravi omjer mesa i začina. Ovaj recept donosi tradicionalan način pripreme ćevapa koji će biti mekani, sočni i puni okusa.
Sastojci:
(za oko 30 ćevapa)
- 600 g junetine (najbolje od vrata ili plećke)
- 200 g jagnjetine ili teletine (može i samo junetina)
- 200 g masnijeg junećeg mesa (npr. rebara)
- 2 čehna bijelog luka
- 1,5 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 50 ml gazirane vode
- 50 ml ulja
Priprema:
1. Priprema mesa
- Meso operite, posušite i sameljite dva puta na mašini za meso kako bi smjesa bila glatka i kompaktna.
- Dodajte sitno izgnječeni bijeli luk, so, biber, sodu bikarbonu i gaziranu vodu. Sve dobro promiješajte rukama kako bi se sastojci sjedinili.
- Dodajte ulje i nastavite mijesiti smjesu najmanje 10 minuta, dok ne postane elastična.
- Pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati, a idealno preko noći kako bi ćevapi dobili karakterističnu teksturu i okus.
2. Oblikovanje ćevapa
- Prije oblikovanja, izvadite smjesu iz frižidera i ostavite da odstoji 15-20 minuta na sobnoj temperaturi.
- Vlažnim rukama ili uz pomoć kuhinjskog šprica oblikujte ćevape dužine oko 7-8 cm i prečnika 1,5-2 cm.
- Poredajte ih na tacnu i ostavite još 30 minuta u frižideru prije pečenja.
3. Pečenje ćevapa
- Roštilj: Najbolji okus ćevapi dobijaju kada se peku na roštilju. Zagrijte roštilj i pecite ih na umjerenoj vatri oko 3-4 minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
- Tava: Ako ih pečete u tavi, koristite grill tavu i premažite je lagano uljem. Pecite ćevape na srednjoj temperaturi, okrećući ih povremeno dok ne budu ravnomjerno pečeni.
Posluživanje
Ćevapi se tradicionalno služe uz somun, kajmak, mladi luk i ajvar. Možete ih poslužiti i uz pečene paprike ili jogurt za još bogatiji obrok.
Savjet: Ako želite autentičan okus, pripremite domaće somune i ostavite ćevape da kratko odstoje u njima prije posluživanja kako bi upili sve sokove.