Recept za lokume

Lokumi - Recept

Recept za lokume – Tradicionalni prhki kolačići – Lokumi su jedan od omiljenih tradicionalnih kolača u Bosni i Hercegovini, nezaobilazni na bajramskim soframa i drugim svečanim prilikama. Ovi prhki, mirisni kolačići, obično posuti šećerom u prahu, pripremaju se brzo i jednostavno, a njihova bogata aroma podsjeća na djetinjstvo i porodična okupljanja.

Lokumi - Recept

Lokumi – recept

Isprintaj recept
Tradicionalni lokumi, prhki, nježni, doslovno se tope u ustima. Jednostavni za pripremu, idealni za praznike, svečanu trpezu ili svakodnevnu poslasticu uz kafu.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi lokumi recept, prhki kolači, sitni kolači
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 35 minutes
Servings 30 komada
Calories 110

Potrebna oprema

  • Pleh
  • Papir za pečenje
  • zdjela

Sastojci

Za tijesto

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 100 ml ulja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 500 g brašna otprilike, dodavati postepeno
  • 100 g mljevenih oraha opciono

Za posipanje

  • Šećer u prahu

Priprema

Priprema tijesta

  • U zdjelu dodati maslac, ulje, šećer i vanilin šećer pa umutiti dok se sve ne sjedini.

Dodavanje suhih sastojaka

  • Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mijeseći rukama dok tijesto ne postane glatko, mekano i neljepljivo. Po želji dodati mljevene orahe.

Oblikovanje lokuma

  • Kidati male komade tijesta i formirati valjčiće dužine 4–5 cm. Mogu se blago spljoštiti ili ostaviti u klasičnom obliku.

Pečenje

  • Lokume poređati na pleh obložen papirom i peći na 180°C oko 15–20 minuta, dok tek blago ne porumene. Trebaju ostati svijetli i prhki.

Posipanje šećerom

  • Još tople lokume posuti obilno šećerom u prahu i ostaviti da se potpuno ohlade prije posluživanja.

Napomene

  • Najbolje je koristiti omekšani maslac – daje najljepši okus i teksturu.
  • Brašno obavezno dodavati postepeno jer tijesto ne smije biti tvrdo.
  • Lokumi se čuvaju u kutiji i ostaju svježi i do 7 dana – čak postaju još bolji nakon 24 sata.
  • Miris limunove korice daje dodatnu svježinu i odličan balans slatkoći.

Pročitajte i ove recepte:

Recept za ružice

Recept za kadaif sa orasima

Recept za šape

Česta pitanja o lokumima

Zašto su moji lokumi tvrdi?

Najčešći razlog je previše brašna. Tijesto treba biti mekano i glatko, nikako tvrdo.

Mogu li lokume praviti samo s margarinom?

Može, ali maslac daje bolji okus. Margarin daje veću prhkost, pa se može koristiti kombinacija.

Zašto lokumi moraju ostati svijetli nakon pečenja?

Pravi lokumi trebaju biti nježni i prhki – ako potamne, izgube teksturu i postanu suhi.

Mogu li dodati orahe ili ih izostaviti?

Može oboje – orasi su opcionalni i daju bogatiji okus, ali recept je savršen i bez njih.

Mogu li se lokumi zamrznuti?

Da – najbolje ih je zamrznuti prije pečenja. Nakon odmrzavanja samo ispecite po uputama.