Tradicionalni lokumi, prhki, nježni, doslovno se tope u ustima. Jednostavni za pripremu, idealni za praznike, svečanu trpezu ili svakodnevnu poslasticu uz kafu.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi lokumi recept, prhki kolači, sitni kolači
Vrijeme pripreme 15 minutesmins
Vrijeme kuhanja 20 minutesmins
Ukupno vrijeme 35 minutesmins
Servings 30komada
Calories 110
Potrebna oprema
Pleh
Papir za pečenje
zdjela
Sastojci
Za tijesto
250gmaslacasobne temperature
100mlulja
100gšećera
1vanilin šećer
1kašičica praška za pecivo
500gbrašnaotprilike, dodavati postepeno
100gmljevenih orahaopciono
Za posipanje
Šećer u prahu
Priprema
Priprema tijesta
U zdjelu dodati maslac, ulje, šećer i vanilin šećer pa umutiti dok se sve ne sjedini.
Dodavanje suhih sastojaka
Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mijeseći rukama dok tijesto ne postane glatko, mekano i neljepljivo. Po želji dodati mljevene orahe.
Oblikovanje lokuma
Kidati male komade tijesta i formirati valjčiće dužine 4–5 cm. Mogu se blago spljoštiti ili ostaviti u klasičnom obliku.
Pečenje
Lokume poređati na pleh obložen papirom i peći na 180°C oko 15–20 minuta, dok tek blago ne porumene. Trebaju ostati svijetli i prhki.
Posipanje šećerom
Još tople lokume posuti obilno šećerom u prahu i ostaviti da se potpuno ohlade prije posluživanja.
Napomene
Najbolje je koristiti omekšani maslac – daje najljepši okus i teksturu.
Brašno obavezno dodavati postepeno jer tijesto ne smije biti tvrdo.
Lokumi se čuvaju u kutiji i ostaju svježi i do 7 dana – čak postaju još bolji nakon 24 sata.
Miris limunove korice daje dodatnu svježinu i odličan balans slatkoći.