Go Back
Lokumi - Recept

Lokumi – recept

Isprintaj recept
Tradicionalni lokumi, prhki, nježni, doslovno se tope u ustima. Jednostavni za pripremu, idealni za praznike, svečanu trpezu ili svakodnevnu poslasticu uz kafu.
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi lokumi recept, prhki kolači, sitni kolači
Vrijeme pripreme 15 minutes
Vrijeme kuhanja 20 minutes
Ukupno vrijeme 35 minutes
Servings 30 komada
Calories 110

Potrebna oprema

  • Pleh
  • Papir za pečenje
  • zdjela

Sastojci

Za tijesto

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 100 ml ulja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 500 g brašna otprilike, dodavati postepeno
  • 100 g mljevenih oraha opciono

Za posipanje

  • Šećer u prahu

Priprema

Priprema tijesta

  • U zdjelu dodati maslac, ulje, šećer i vanilin šećer pa umutiti dok se sve ne sjedini.

Dodavanje suhih sastojaka

  • Postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo, mijeseći rukama dok tijesto ne postane glatko, mekano i neljepljivo. Po želji dodati mljevene orahe.

Oblikovanje lokuma

  • Kidati male komade tijesta i formirati valjčiće dužine 4–5 cm. Mogu se blago spljoštiti ili ostaviti u klasičnom obliku.

Pečenje

  • Lokume poređati na pleh obložen papirom i peći na 180°C oko 15–20 minuta, dok tek blago ne porumene. Trebaju ostati svijetli i prhki.

Posipanje šećerom

  • Još tople lokume posuti obilno šećerom u prahu i ostaviti da se potpuno ohlade prije posluživanja.

Napomene

  • Najbolje je koristiti omekšani maslac – daje najljepši okus i teksturu.
  • Brašno obavezno dodavati postepeno jer tijesto ne smije biti tvrdo.
  • Lokumi se čuvaju u kutiji i ostaju svježi i do 7 dana – čak postaju još bolji nakon 24 sata.
  • Miris limunove korice daje dodatnu svježinu i odličan balans slatkoći.