Knedle sa šljivama su jedan od omiljenih poslastica u bosanskoj kuhinji, posebno u jesen kada su šljive svježe i sočne. Ova poslastica potiče iz srednjoevropske kuhinje, ali se odomaćila u Bosni i Hercegovini, gdje se priprema s domaćim krompirovim tijestom i servira uz posip od prezle i šećer
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g krompira (brašnastog)
- 150 g brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- 1 kašika putera
Za punjenje:
- 12 zrelih šljiva (srednje veličine)
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta (opciono)
Za posip:
- 100 g prezle
- 2 kašike putera
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
- Priprema tijesta – Krompir oprati, skuhati u ljusci, zatim ga oguliti i izgnječiti dok je još topao. Dodati puter, jaje, prstohvat soli i postepeno umiješati brašno dok ne dobijete mekano, ali neljepljivo tijesto.
- Priprema šljiva – Šljive oprati, izvaditi koštice i u svaku staviti malo šećera i cimeta.
- Oblikovanje knedli – Tijesto podijeliti na jednake dijelove, oblikovati kuglice i u svaku staviti šljivu. Dobro zatvoriti tijesto oko šljive i formirati glatku lopticu.
- Kuhanje – U velikom loncu zagrijati vodu do vrenja, dodati malo soli i spuštati knedle jednu po jednu. Kuhati dok ne isplivaju na površinu (oko 5-7 minuta), zatim ih izvaditi šupljom kašikom.
- Priprema prezle – U tavi otopiti puter, dodati prezlu i pržiti na laganoj vatri dok ne porumeni. Dodati šećer i cimet, te uvaljati vruće knedle u ovu smjesu.
Savjeti za knedle:
- Koristite brašnasti krompir – Tijesto će biti mekše i lakše za oblikovanje.
- Ne pretjerujte s brašnom – Previše brašna može učiniti knedle tvrđima.
- Dobro zatvorite tijesto oko šljive – Da se knedle ne bi otvorile prilikom kuhanja.
- Knedle vaditi čim isplivaju – Ako ih ostavite predugo u vodi, postat će premekane.
Posluživanje:
Knedle sa šljivama najbolje su dok su tople, posute dodatnim šećerom i cimetom. Mogu se služiti i uz kašiku kiselog vrhnja ili domaćeg pekmeza od šljiva za još bogatiji okus.