Home » Knedle sa šljivama – Recept za tradicionalnu poslasticu
Recept

Knedle sa šljivama – Recept za tradicionalnu poslasticu

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama su jedan od omiljenih poslastica u bosanskoj kuhinji, posebno u jesen kada su šljive svježe i sočne. Ova poslastica potiče iz srednjoevropske kuhinje, ali se odomaćila u Bosni i Hercegovini, gdje se priprema s domaćim krompirovim tijestom i servira uz posip od prezle i šećer

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g krompira (brašnastog)
  • 150 g brašna
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika putera

Za punjenje:

  • 12 zrelih šljiva (srednje veličine)
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta (opciono)

Za posip:

  • 100 g prezle
  • 2 kašike putera
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta

Priprema:

  1. Priprema tijesta – Krompir oprati, skuhati u ljusci, zatim ga oguliti i izgnječiti dok je još topao. Dodati puter, jaje, prstohvat soli i postepeno umiješati brašno dok ne dobijete mekano, ali neljepljivo tijesto.
  2. Priprema šljiva – Šljive oprati, izvaditi koštice i u svaku staviti malo šećera i cimeta.
  3. Oblikovanje knedli – Tijesto podijeliti na jednake dijelove, oblikovati kuglice i u svaku staviti šljivu. Dobro zatvoriti tijesto oko šljive i formirati glatku lopticu.
  4. Kuhanje – U velikom loncu zagrijati vodu do vrenja, dodati malo soli i spuštati knedle jednu po jednu. Kuhati dok ne isplivaju na površinu (oko 5-7 minuta), zatim ih izvaditi šupljom kašikom.
  5. Priprema prezle – U tavi otopiti puter, dodati prezlu i pržiti na laganoj vatri dok ne porumeni. Dodati šećer i cimet, te uvaljati vruće knedle u ovu smjesu.
  Hadžijski ćevap

Savjeti za knedle:

  • Koristite brašnasti krompir – Tijesto će biti mekše i lakše za oblikovanje.
  • Ne pretjerujte s brašnom – Previše brašna može učiniti knedle tvrđima.
  • Dobro zatvorite tijesto oko šljive – Da se knedle ne bi otvorile prilikom kuhanja.
  • Knedle vaditi čim isplivaju – Ako ih ostavite predugo u vodi, postat će premekane.

Posluživanje:

Knedle sa šljivama najbolje su dok su tople, posute dodatnim šećerom i cimetom. Mogu se služiti i uz kašiku kiselog vrhnja ili domaćeg pekmeza od šljiva za još bogatiji okus.

Pročitajte i ove recepte:

Pekmez od šljiva – tradicionalni domaći recept

Recept za kuglof