Kadaif sa orasima jedan je od najpoznatijih tradicionalnih slatkiša u Bosni i Hercegovini, posebno pripreman tokom Ramazana i Bajrama. Ovaj sočni desert, napravljen od tankih niti kadaifa, orašastog punjenja i slatkog sirupa, nezaobilazan je na prazničnoj trpezi. Njegova hrskava struktura i bogat okus čine ga omiljenim izborom za sve ljubitelje tradicionalnih slastica.
Sastojci:
Za kadaif:
- 500 g svježeg kadaifa
- 250 g maslaca (otopljenog)
- 300 g mljevenih oraha
- 1 kašičica cimeta (po želji)
Za agdu (sirup):
- 600 g šećera
- 500 ml vode
- 1 kriška limuna
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Priprema sirupa (agda) – U šerpi pomiješajte šećer, vodu i krišku limuna. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne proključa, zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 10-15 minuta dok sirup ne postane gust. Na kraju dodajte vanilin šećer i ostavite da se sirup potpuno ohladi.
- Priprema kadaifa – Svježi kadaif rastresite prstima kako biste odvojili niti i ravnomjerno ih premazali otopljenim maslacem.
- Punjenje i slaganje – Polovinu kadaifa rasporedite u podmazanu tepsiju i lagano utisnite. Preko kadaifa ravnomjerno pospite mljevene orahe i cimet, a zatim preostali dio kadaifa stavite preko oraha i opet blago utisnite.
- Pečenje – Kadaif pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Dodavanje sirupa – Pečeni kadaif izvadite iz rerne i dok je još vruć, ravnomjerno prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite da upije agdu najmanje 2-3 sata, idealno preko noći.
Savjeti za kadaif:
- Kadaif – Najbolje je koristiti svježi kadaif jer je lakše raditi s njim i bolje upija sirup.
- Maslac – Obavezno koristite kvalitetan maslac jer doprinosi hrskavosti i bogatom okusu.
- Agda – Sirup treba biti hladan, a kadaif vruć kako bi se postigao savršen balans sočnosti i hrskavosti.
- Serviranje – Kadaif se može servirati sam ili uz dodatak slatke pavlake za još bogatiji okus.
Ovaj tradicionalni desert oduševiće sve ljubitelje slatkih zalogaja. Isprobajte ovaj recept i uživajte u savršeno sočnom kadaifu sa orasima!
Pročitajte i ove recepte: