Home » Recept za piletinu u umaku od senfa i vrhnja
Recept

Recept za piletinu u umaku od senfa i vrhnja

Piletinu u umaku od senfa i vrhnja - Recept

Tražiš jednostavan, a izuzetno kremast i aromatičan obrok od piletine? Recept za piletinu u umaku je odličan izbor za ručak ili večeru koji će oduševiti cijelu porodicu. Ovaj recept se brzo priprema, a rezultat je nježno meso obavijeno bogatim, ali blagim umakom s blagim pikantnim notama senfa.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea (bijelo meso)

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 1 kašika putera

  • 1 manja glavica crvenog luka

  • 2 čehna bijelog luka

  • 150 ml vrhnja za kuhanje

  • 1–2 kašičice senfa (dijon ili obični)

  • So i biber po ukusu

  • Prstohvat suhog timijana ili peršuna (po želji)

  • Malo limunovog soka (opcionalno)

Priprema:

  1. Pripremi piletinu
    Pileći file očisti i isijeci na manje šnicle ili trakice. Posoli i pobiberi s obje strane.

  2. Zapeči meso
    U tavi zagrij maslinovo ulje i puter. Dodaj piletinu i prži na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju (oko 5–7 minuta). Izvadi je iz tave i ostavi sa strane.

  3. Pripremi umak
    U istu tavu dodaj sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Pirjaj nekoliko minuta dok ne omekšaju.

  4. Dodaj senf i vrhnje
    Ubaci senf i kratko promiješaj, pa ulij vrhnje za kuhanje. Pusti da se sve lagano krčka 2–3 minute.

  5. Vrati piletinu
    Vraćamo piletinu u umak, smanjimo vatru i ostavimo da se krčka još 5 minuta kako bi meso upilo ukuse.

  6. Završni dodaci
    Po želji dodaj malo limunovog soka za svježinu, i pospi suhim timijanom ili peršunom.

Prijedlog za serviranje:

Odlično ide uz:

  • Rižu

  • Pire krompir

  • Tjesteninu

  • Svježu zelenu salatu

Ovo jelo je idealno za one koji vole kremaste, ali ne preteške sosove – a senf mu daje poseban šmek bez da dominira.

Povezani recepti:

Savjet:

Ako praviš veću količinu, umak možeš zamrznuti i koristiti narednih dana – samo lagano podgrij i posluži uz svježi prilog.