Recept je pregledan: 30915 puta
Način pripremeKora: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke dodati 2 vrećice praška za pecivo, te izumutiti viljuskom. Bjelanjke mikserom umutiti u črvst snijeg, te dodati šećer i izumutiti. Sjediniti žumanjke i bjelanjke, te izmutiti mikserom. Istopiti(istopite prethodno, jer je potrebna ohlađena smjesa) 50g čokolade sa 4 kašike ulja. Sjediniti smjesu od jaja sa smjesom od čokolade. Dodati mljevene orahe, mljeveni keks i brašno, te izmiješati kašikom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Od gore navedene smjese trebate dobiti dvije kore.Fil: Smjesa 1: Izmutiti mikserom 4 bjelanjka u čvrst snijeg, dodati 4 žumanjka, te izmutiti mikserom. Isjeći 150g margarina na listiće. Smjesa 2: Istopiti 150g čokolade. Dodati 250g izmrvljene tahan halve u čokoladu i izmiješati. Dobit ćete smjesu koja podsjeća na tijesto. Dodati vruću smjesu 2 u smjesu 1, te izmutiti mikserom. Dodati 250g mljevenog keksa i 150g mljevenih oraha; te izmutiti mikserom. Staviti u frizider 1-2 sata. Ohladjenu koru premazati filom i poklopiti drugom korom. Premazati ostatkom fila cijeli kolac. Posuti mljevenim keksom i mljevenim orasima. Istopiti cokoladu sa uljem i ohladiti na sobnoj temperaturi, te ukrasiti kao na slici. Ukrasiti izmucenim slatkim vrhnjem(mozete dodati i slagfix/kremfix zbog ocuvanja oblika ukrasa napravljenog spricom) kao na slici.
Recept je objavila/o:
BHsanjalica
Sastojci
|
Slični recepti
Komentari na recept
Vaš komentar: