Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Bajramski kolač

Bajramski kolač

Objavljeno 26.10.2012 u 12:29:53 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 27803 puta

Bajramski kolač.

Način pripreme

Kora: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke dodati 2 vrećice praška za pecivo, te izumutiti viljuskom. Bjelanjke mikserom umutiti u črvst snijeg, te dodati šećer i izumutiti. Sjediniti žumanjke i bjelanjke, te izmutiti mikserom. Istopiti(istopite prethodno, jer je potrebna ohlađena smjesa) 50g čokolade sa 4 kašike ulja. Sjediniti smjesu od jaja sa smjesom od čokolade. Dodati mljevene orahe, mljeveni keks i brašno, te izmiješati kašikom. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C. Od gore navedene smjese trebate dobiti dvije kore.

Fil: Smjesa 1: Izmutiti mikserom 4 bjelanjka u čvrst snijeg, dodati 4 žumanjka, te izmutiti mikserom. Isjeći 150g margarina na listiće. Smjesa 2: Istopiti 150g čokolade. Dodati 250g izmrvljene tahan halve u čokoladu i izmiješati. Dobit ćete smjesu koja podsjeća na tijesto. Dodati vruću smjesu 2 u smjesu 1, te izmutiti mikserom. Dodati 250g mljevenog keksa i 150g mljevenih oraha; te izmutiti mikserom. Staviti u frizider 1-2 sata. Ohladjenu koru premazati filom i poklopiti drugom korom.

Premazati ostatkom fila cijeli kolac. Posuti mljevenim keksom i mljevenim orasima. Istopiti cokoladu sa uljem i ohladiti na sobnoj temperaturi, te ukrasiti kao na slici. Ukrasiti izmucenim slatkim vrhnjem(mozete dodati i slagfix/kremfix zbog ocuvanja oblika ukrasa napravljenog spricom) kao na slici.

|
Recept je objavila/o: BHsanjalica

Sastojci

Kora:
deset
jaja
deset
velikih kašika šećera
četiri
velike kašike ulja
50g
čokolade za kuhanje
pet
velikih kašika brašna za pite i kolače
pet
velikih kašika mljevenih oraha
pet
velikih kašika mljevenog keksa
dvije
vrećice praška za pecivo
Fil:
četiri
jaja
150g
margarina
250g
tahan halve
150g
čokolade za kuhanje
250g
mljevenog keksa
150g
mljevenih oraha
Ukrasavanje:
-
cokolada za kuhanje
-
ulje
-
slatko vrhnje
-
slagfix/kremfix
-
mljeveni keks i orasi
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013