Home » Recept za tufahije
Recept

Recept za tufahije

Recept za tufahije

Recept za tufahije – Tradicionalni bosanski desert – Tufahije su jedan od najpoznatijih bosanskih deserata, koji potječe iz osmanske kuhinje. Ove punjene jabuke kuhane u sirupu, a zatim punjene orasima i ukrašene šlagom, prava su poslastica za sve ljubitelje tradicionalnih slatkiša. Tufahije se često pripremaju za posebne prilike, poput Bajrama ili porodičnih okupljanja, a njihova jednostavna priprema i bogat okus čine ih omiljenim desertom u Bosni i Hercegovini.

Sastojci:

  • 6 srednje velikih jabuka (po mogućnosti kiselkastih sorti poput Granny Smith)
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 500 ml vode
  • 200 g šećera (za sirup)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 50 g maslaca
  • 200 ml vrhnja za šlag (za dekoraciju)
  • Sjeckani orasi ili bademi za posipanje (po želji)

Priprema:

  1. Priprema jabuka – Operite jabuke, ogulite ih i pažljivo izdubite sredinu tako da ostanu cijele, ali bez koštica i tvrdog dijela. Da ne potamne, odmah ih potopite u vodu s malo limunovog soka.
  2. Kuhanje jabuka – U lonac stavite 500 ml vode, dodajte 200 g šećera i 1 kašiku limunovog soka. Kada voda proključa, dodajte jabuke i kuhajte ih 10-15 minuta dok ne omekšaju, ali da ne budu previše mekane da se ne raspadnu. Kada su kuhane, pažljivo ih izvadite i ostavite da se ocijede.
  3. Priprema fila – U zdjeli pomiješajte mljevene orahe, 100 g šećera, vanilin šećer, cimet i otopljeni maslac. Dobro izmiješajte da dobijete kompaktnu smjesu.
  4. Punjenje jabuka – Ohlađene jabuke napunite pripremljenom smjesom od oraha, pažljivo pritiskajući da fil dobro popuni udubljenja.
  5. Dekoracija – Umutite vrhnje za šlag i pomoću šprica ili kašike ukrasite tufahije. Po želji ih pospite sjeckanim orasima ili bademima.
  6. Serviranje – Tufahije možete poslužiti odmah ili ih ostaviti u frižideru nekoliko sati da se dobro rashlade i upiju okuse.
  Recept za sok od paradajza – Prirodna detoksikacija

Savjeti za savršene tufahije:

  • Izbor jabuka – Kiselkaste jabuke daju najbolji balans ukusa jer nadopunjuju slatkoću fila i sirupa.
  • Kuhanje – Pazite da jabuke ne prekuhate jer se mogu raspasti.
  • Filovanje – Umjesto oraha možete koristiti i mljevene bademe ili lješnjake za drugačiji okus.
  • Dodatni začini – Po želji možete dodati malo karanfilića ili muškatnog oraščića u fil za bogatiji miris i okus.

Tufahije su jednostavan, a efektan desert koji oduševljava svakog ko ih proba. Njihova kombinacija kuhanih jabuka, mirisnog fila i kremastog šlaga pravi je užitak za nepce. Isprobajte ovaj tradicionalni recept i obradujte svoje ukućane ili goste autentičnim bosanskim slatkišem!

Pročitajte i ove recepte:

Recept za baklavu

  Najbolja jela s piletinom: Recepti i savjeti za odličan okus

Bajramski kolači