Home » Recept za oblatne – Tradicionalni kolač brz i jednostavan za pripremu
Recept

Recept za oblatne – Tradicionalni kolač brz i jednostavan za pripremu

Recept za oblatne

Oblatne su jedan od omiljenih kolača u Bosni i Hercegovini, poznate po svojoj jednostavnosti, bogatom ukusu i hrskavoj teksturi. Ovaj kolač često se priprema za bajramske i svečane trpeze, a uz pravu kombinaciju sastojaka, oblatne mogu biti punjene čokoladom, orasima, karamelom ili drugim ukusnim nadjevima.

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih oblatni (5 listova)
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 200 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 200 g mljevenih oraha (ili lješnjaka, badema po želji)
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 kašike kakaa
  • 200 g mljevenog keksa (plazma ili petit keks)
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Priprema fila – U šerpi na laganoj vatri otopiti maslac, dodati šećer, mlijeko i vanilin šećer te miješati dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Dodavanje ostalih sastojaka – Dodati izlomljenu čokoladu i kakao, miješati dok se čokolada ne istopi i smjesa postane glatka.
  3. Zgušnjavanje smjese – U smjesu dodati mljevene orahe i mljeveni keks, pa dobro izmiješati kako bi se dobila gusta i ujednačena masa.
  4. Mazanje oblatni – Na ravnu površinu staviti prvu oblatnu (hrapava strana gore), pa je premazati toplim filom. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi slojevi i fil. Posljednji list oblatne ne premazivati.
  5. Stezanje oblatni – Preko oblatni staviti ravnu dasku ili tepsiju i blago pritisnuti nekim težim predmetom (npr. knjigama) kako bi se fil ravnomjerno rasporedio. Ostaviti da se hladi najmanje 3-4 sata, a idealno preko noći.
  6. Rezanje i posluživanje – Kada se oblatne stegnu, rezati ih na štanglice ili kocke i poslužiti.
  Pače

Savjeti za savršene oblatne:

  • Ne koristiti previše fila – Ako je fil previše vlažan ili u velikoj količini, oblatne mogu postati premekane.
  • Rezanje nakon hlađenja – Ostavite oblatne da se dobro stegnu prije rezanja kako bi ostale uredne i čvrste.
  • Razne varijacije – Umjesto oraha možete koristiti bademe, lješnjake ili kokos, a fil možete obogatiti medom ili karamelom.

Oblatne su odličan izbor za sve prilike jer su jednostavne za pripremu, ne zahtijevaju pečenje i mogu se čuvati nekoliko dana. Isprobajte ovaj recept i uživajte u tradicionalnom desertu!

Pročitajte i ove recepte:

Recept za lokume

Recept za ružice

Recept za kadaif