Oblatne su jedan od omiljenih kolača u Bosni i Hercegovini, poznate po svojoj jednostavnosti, bogatom ukusu i hrskavoj teksturi. Ovaj kolač često se priprema za bajramske i svečane trpeze, a uz pravu kombinaciju sastojaka, oblatne mogu biti punjene čokoladom, orasima, karamelom ili drugim ukusnim nadjevima.
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih oblatni (5 listova)
- 250 g maslaca ili margarina
- 200 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 200 g mljevenih oraha (ili lješnjaka, badema po želji)
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 kašike kakaa
- 200 g mljevenog keksa (plazma ili petit keks)
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- Priprema fila – U šerpi na laganoj vatri otopiti maslac, dodati šećer, mlijeko i vanilin šećer te miješati dok se šećer potpuno ne otopi.
- Dodavanje ostalih sastojaka – Dodati izlomljenu čokoladu i kakao, miješati dok se čokolada ne istopi i smjesa postane glatka.
- Zgušnjavanje smjese – U smjesu dodati mljevene orahe i mljeveni keks, pa dobro izmiješati kako bi se dobila gusta i ujednačena masa.
- Mazanje oblatni – Na ravnu površinu staviti prvu oblatnu (hrapava strana gore), pa je premazati toplim filom. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi slojevi i fil. Posljednji list oblatne ne premazivati.
- Stezanje oblatni – Preko oblatni staviti ravnu dasku ili tepsiju i blago pritisnuti nekim težim predmetom (npr. knjigama) kako bi se fil ravnomjerno rasporedio. Ostaviti da se hladi najmanje 3-4 sata, a idealno preko noći.
- Rezanje i posluživanje – Kada se oblatne stegnu, rezati ih na štanglice ili kocke i poslužiti.
Savjeti za savršene oblatne:
- Ne koristiti previše fila – Ako je fil previše vlažan ili u velikoj količini, oblatne mogu postati premekane.
- Rezanje nakon hlađenja – Ostavite oblatne da se dobro stegnu prije rezanja kako bi ostale uredne i čvrste.
- Razne varijacije – Umjesto oraha možete koristiti bademe, lješnjake ili kokos, a fil možete obogatiti medom ili karamelom.
Oblatne su odličan izbor za sve prilike jer su jednostavne za pripremu, ne zahtijevaju pečenje i mogu se čuvati nekoliko dana. Isprobajte ovaj recept i uživajte u tradicionalnom desertu!
Pročitajte i ove recepte: