Zimska salata od kiselog kupusa sa paprikom i mrkvom
Zimska salata je nezaobilazan dio bosanske trpeze u hladnijim mjesecima. Ova salata od kiselog kupusa sa paprikom i mrkvom osvježava organizam, podstiče probavu i odlično se slaže uz razna jela – od graha do pečenja. Osim što je ukusna, bogata je i vitaminom C, što je čini idealnom za zimski period.
Sastojci
-
300 g ribanog kiselog kupusa
-
1 srednja svježa paprika (po mogućnosti crvena, radi boje)
-
1 veća mrkva
-
2 kašike ulja (najbolje suncokretovo ili hladno cijeđeno)
-
1 kašika jabukovog sirćeta (po želji)
-
Prstohvat mljevene crvene paprike (slatke)
-
So i biber po ukusu (oprezno sa soli jer je kupus već slan)
Priprema
-
Ako je kiseli kupus previše kiseo ili slan, kratko ga isperi hladnom vodom i dobro ocijedi.
-
Mrkvu naribaj na krupno rende.
-
Papriku nareži na tanke trakice.
-
U velikoj zdjeli pomiješaj kupus, papriku i mrkvu.
-
Dodaj ulje, sirće i mljevenu crvenu papriku. Začini po ukusu.
-
Sve dobro promiješaj i ostavi da stoji barem 10 minuta prije posluživanja kako bi se ukusi sjedinili.
Savjet više
Za dodatnu aromu možeš dodati sitno sjeckan bijeli luk ili prstohvat kima. Ova salata može stajati nekoliko dana u frižideru i postaje još ukusnija što duže odstoji.
Zimska salata od kiselog kupusa sa paprikom i mrkvom je pravi klasik koji spaja jednostavnost, nutritivnu vrijednost i autentičan ukus. Idealna je kao dodatak svakom obroku, a posebno prija uz zimska jela iz tradicionalne bosanske kuhinje.