Salata od graha sa crvenim lukom i peršunom
Salata od graha je tradicionalna i jednostavna salata koja se često poslužuje kao prilog uz roštilj, pečenje ili uz razna posna jela. Ova verzija sa crvenim lukom i svježim peršunom donosi balans slanog i osvježavajućeg okusa, a može biti i samostalan obrok ako je obogaćena dodatnim sastojcima. Lako se priprema, a još lakše nestaje sa stola!
Sastojci
-
300 g kuhanog bijelog ili crvenog graha (ili iz konzerve, dobro ispran)
-
1 veća glavica crvenog luka
-
1 veza svježeg peršuna
-
3 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)
-
1 kašika sirćeta (jabukovo ili alkoholno)
-
So i biber po ukusu
Priprema
-
Ako koristiš suhi grah, prethodno ga potopi u vodi preko noći, zatim skuhaj dok ne omekša. Ako koristiš konzervirani grah, samo ga dobro isperi pod mlazom hladne vode.
-
Crveni luk isijeci na tanke polumjesece. Ako želiš ublažiti njegov intenzivan ukus, kratko ga potopi u hladnu vodu i ocijedi prije upotrebe.
-
Peršun sitno nasjeckaj.
-
U velikoj zdjeli pomiješaj grah, luk i peršun.
-
Dodaj maslinovo ulje, sirće, so i biber. Pažljivo promiješaj da se sastojci povežu, ali da grah ostane cijel.
-
Ostavi salatu da odstoji 15–20 minuta u frižideru kako bi se ukusi sjedinili.
Savjet više
Za dodatnu aromu, možeš dodati sitno sjeckan bijeli luk, malo limunovog soka ili čak komadiće paprike ili paradajza. Takođe, salata od graha je još ukusnija dan poslije, pa je možeš pripremiti unaprijed.
Bilo da je poslužuješ kao prilog ili lagani obrok, salata od graha sa crvenim lukom i peršunom je jednostavno jelo koje se uklapa u svaku trpezu. Brzo se priprema, a puni ukus i hranjivost čine je omiljenom u mnogim domaćinstvima.