Salata od cvekle sa bijelim lukom i jabukom - Recept

Salata od cvekle sa bijelim lukom i jabukom

Salata od cvekle je klasik koji se često nalazi na bosanskim trpezama, posebno u zimskom periodu. Ova verzija sa dodatkom bijelog luka i jabuke donosi zanimljiv spoj slatkoće i pikantnosti, a pritom je izuzetno zdrava. Cvekla je poznata po svojim detoksikacijskim svojstvima, a u kombinaciji sa jabukom i lukom dobija još bogatiji ukus.

Sastojci

  • 2 srednje cvekle

  • 1 manja jabuka (slatko-kisela, npr. zlatni delišes)

  • 1-2 čehna bijelog luka (po ukusu)

  • 2 kašike jabukovog sirćeta

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

Priprema

  1. Cveklu operi, skuhaj u kori dok ne omekša (oko 30–40 minuta), zatim je oguli i naribaj na krupno rende.

  2. Jabuku oguli i naribaj, pa odmah pomiješaj sa malo sirćeta da ne potamni.

  3. Bijeli luk sitno isjeckaj ili izgnječi.

  4. Sve sastojke sjedini u zdjeli, dodaj ulje, sirće, so i biber po ukusu.

  5. Dobro promiješaj i ostavi 15 minuta da odstoji prije serviranja.

Savjet više

Ako voliš da salata bude kremastija, možeš dodati kašiku kisele pavlake. Takođe, salata se može praviti i sa sirovom cveklom, ali tada koristi mladu, svježu cveklu i naribaj je vrlo tanko.

Salata od cvekle sa bijelim lukom i jabukom je ukusna, zdrava i vizuelno privlačna. Osvježava svako jelo, jača imunitet i idealna je kao dodatak glavnim jelima tokom cijele godine.

Recepti za salatu

Pileća salata sa pavlakom

Zimska salata od kiselog kupusa

Salata od graha sa crvenim lukom