Home » Kokos kocke bez pečenja – jednostavan i ukusan desert
Recept

Kokos kocke bez pečenja – jednostavan i ukusan desert

Kokos kocke bez pečenja - Recept

Kokos kocke bez pečenja su savršena poslastica za sve ljubitelje kokosa i brzih deserata. Priprema je jednostavna, bez komplikovanih koraka i bez potrebe za uključivanjem rerne. Ove kocke su sočne, kremaste i idealne za sve prilike – od brzog slatkog zalogaja do elegantnog posluženja za goste.

Sastojci

Za podlogu:

  • 300 g mljevenog keksa (petit keks ili plazma)
  • 100 g kokosa
  • 150 g šećera u prahu
  • 120 g otopljenog maslaca
  • 100 ml mlijeka

Za kremu:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g kokosa

Za posipanje:

  • 50 g kokosa

Priprema

  1. Priprema podloge: U velikoj posudi pomiješati mljeveni keks, kokos i šećer u prahu. Dodati otopljeni maslac i mlijeko, pa dobro sjediniti dok ne dobijete gustu smjesu. Smjesu utisnuti u pravougaoni kalup (20×30 cm) i poravnati. Staviti u frižider da se stegne.

  2. Priprema kreme: U lončiću zagrijati slatku pavlaku do tačke ključanja, skloniti s vatre i dodati bijelu čokoladu. Miješati dok se čokolada potpuno ne otopi, zatim dodati kokos i dobro promiješati. Ostaviti kremu da se prohladi nekoliko minuta, pa je preliti preko podloge.

  3. Posipanje kokosom: Ravnomjerno posuti kokos preko kreme i ostaviti u frižideru najmanje 3 sata, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi lijepo stegli.

  4. Rezanje i serviranje: Kada su kokos kocke potpuno ohlađene, izvaditi ih iz kalupa i izrezati na jednake kocke.

  Recept za somun

Savjeti za savršene kokos kocke

  • Keks: Možete koristiti bilo koji mljeveni keks, ali plazma daje dodatnu aromu.
  • Bijela čokolada: Ako želite slađu verziju, možete dodati malo više čokolade ili šećera u kremu.
  • Dodaci: Po želji, u kremu možete dodati malo ruma ili ekstrakta vanilije za dodatnu aromu.

Kokos kocke bez pečenja su jednostavan i ukusan desert koji se priprema brzo, bez previše truda. Sočne i kremaste, savršene su za ljubitelje kokosa i laganih poslastica koje se tope u ustima.