Bešamel sos je osnovni sos koji se koristi u mnogim jelima, od lazanja do gratiniranih jela. Lagani, kremasti bešamel je jednostavan za pripremu, a može potpuno transformirati ukus svakog jela. U ovom vodiču ćemo vam pokazati kako pripremiti domaći bešamel sos, koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka. Domaći bešamel sos ne samo da je ukusniji, već je i zdravija alternativa gotovim verzijama.
Sastojci
Za pripremu domaćeg bešamel sosa potrebno je:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml mlijeka (po mogućnosti punomasnog)
- So po ukusu
- Prstohvat bijelog bibera (po želji)
- Prstohvat naribanog muskatnog oraščića (po želji)
Koraci
-
Priprema osnovne smjese – U velikoj tavi ili šerpi, otopite maslac na srednje jakoj vatri. Kada se maslac otopi, dodajte brašno i miješajte drvenom kašikom ili pjenjačom kako biste spriječili stvaranje grudvica. Kuhajte ovu smjesu 1-2 minute dok ne postane svijetlo zlatna, pazeći da ne pregori.
-
Dodavanje mlijeka – Postepeno dodajte mlijeko, po malo, stalno miješajući kako biste spriječili stvaranje grudvica. Kada se sve mlijeko doda, nastavite miješati dok smjesa ne postane glatka.
-
Kuhanje sosa – Ostavite da se sos kuha na srednje jakoj vatri 5-7 minuta, dok ne postigne željenu gustoću. Sos će se zgusnuti kako se kuha, pa ga povremeno miješajte. Ako želite rjeđi sos, možete dodati malo više mlijeka.
-
Začinjavanje – Dodajte so, bijeli biber i muskatni oraščić po ukusu. Dobro promiješajte i kuhanje završite. Ako želite bogatiji okus, možete dodati i malo naribanog parmezana na kraju.
-
Serviranje – Domaći bešamel sos je sada spreman za upotrebu! Možete ga koristiti odmah u omiljenim jelima, kao što su lazanje, gratinirani krompir ili čak kao baza za razne druge sosove.
Česte greške i trikovi
- Grudvice u sosu – Najčešća greška pri pripremi bešamel sosa je stvaranje grudvica. Kako biste to izbjegli, važno je da mlijeko dodajete postepeno i stalno miješate.
- Nepravilna temperatura – Previše jaka vatra može uzrokovati da sos pregori, dok suviše niska može spriječiti da se zgusne. Kuhajte na srednje jakoj vatri i pazite na teksturu.
- Nedovoljno začinjavanje – Bešamel sos može izgledati jednostavno, ali začini igraju ključnu ulogu u njegovom okusu. Ne zaboravite na muskatni oraščić i biber!
FAQ – Često postavljana pitanja
-
Mogu li koristiti biljno mlijeko umjesto običnog mlijeka?
Da, možete koristiti biljno mlijeko (poput bademovog ili sojinog) kao zamjenu za kravlje mlijeko. Imajte na umu da će to promijeniti okus sosa, ali i dalje će biti ukusan. -
Šta da radim ako sos bude pregust?
Ako sos postane previše gust, jednostavno dodajte još malo mlijeka dok ne postignete željenu konzistenciju. -
Mogu li dodati sir u bešamel sos?
Naravno! Dodavanje naribanog sira, poput parmezana, učinit će bešamel još kremastijim i ukusnijim. Idealno je za jela poput lazanja. -
Kako da čuvam bešamel sos?
Bešamel sos možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 2-3 dana. Prije ponovnog korištenja, jednostavno ga zagrijte na laganoj vatri uz dodatak malo mlijeka ako je potrebno.