Špagete u paradajz sosu sa bijelim lukom
Špagete u paradajz sosu sa bijelim lukom jedan su od najjednostavnijih i najukusnijih recepata koje možeš napraviti za 15 minuta. Aromatičan paradajz sos, maslinovo ulje i bijeli luk čine savršen spoj, dok bosiljak daje prepoznatljivu mediteransku notu. Ovo jelo je idealno za brz ručak, večeru ili kao lagan obrok.

Špagete u paradajz sosu sa bijelim lukom
Recept za brze i lagane špagete u aromatičnom paradajz sosu s maslinovim uljem i bijelim lukom. Gotove za 15 minuta – ukusan mediteranski obrok.
Sastojci
Za pastu:
- 300 g špageta
- So
Za paradajz sos:
- 2 –3 kašike maslinovog ulja
- 3 –4 čehna bijelog luka sitno sjeckanog ili izgnječenog
- 400 g pelata ili pasiranog paradajza
- Prstohvat šećera
- So i biber po ukusu
- Po želji: prstohvat čili pahuljica ili italijanske začinske mješavine
Za serviranje:
- Svježi bosiljak ili peršun
- Rendani parmezan ili drugi sir
Priprema
Skuhati špagete
- Špagete skuhati u posoljenoj vodi prema uputama. Sačuvati oko pola čaše vode.
Priprema bijelog luka
- U tavi zagrijati maslinovo ulje i dodati bijeli luk.
- Kratko pržiti (10–20 sekundi), samo dok zamiriše.
Dodavanje paradajza
- Dodati pelate ili pasirani paradajz.
- Ako koristiš pelate – usitniti ih viljuškom.
Začiniti sos
- Dodati prstohvat šećera, so, biber i opcionalne začine.
- Kuhati 10–15 minuta da se sos zgusne.
Spajanje sa špagetama
- Umiješati špagete u sos i dodati malo vode od kuhanja za bolju kremoznost.
Servirati
- Posuti svježim bosiljkom ili peršunom i rendanim sirom.
Napomene
- Pelati daju najbogatiji i najprirodniji okus sosa.
- Bijeli luk pržite kratko da ne zagori – u suprotnom će ukus biti gorak.
- Dodaj kašiku paradajz koncentrata ako želiš intenzivniji sos.
- Kombinacija bosiljka i parmezana daje klasičan italijanski miris i okus.
⭐ Za još inspiracije, zaviri u naš kompletan pregled recepata sa špagetama.
Pogledajte i ove recepte:
Jela sa tjesteninom
Špagete bolonjeze – recept
Zapečena penne tjestenina sa sirom i goveđom šunkom
Brzi makaroni sa tunjevinom – recept
Česta pitanja o špagetima u paradajz sosu
Mogu li koristiti svježi paradajz?
Možeš, samo ga prethodno oguli i isjeckaj. Po potrebi kuhaj 5 minuta duže.
Zašto se dodaje prstohvat šećera?
Da neutrališe prirodnu kiselost paradajza i zaokruži okus sosa.
Mogu li dodati povrće?
Odlično se slažu tikvice, paprika ili cherry paradajz.
Da li je ovo jelo dobro za meal prep?
Jeste – možeš napraviti sos unaprijed i čuvati 2–3 dana u frižideru.
Koju tjesteninu mogu koristiti umjesto špageta?
Odlično funkcionišu pene, fusilli i linguine.
