Home » Čokoladna torta sa lješnjacima: Kremasta poslastica za sve prilike
Recept

Čokoladna torta sa lješnjacima: Kremasta poslastica za sve prilike

Čokoladna torta sa lješnjacima - Recept

Ako tražiš desert koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca, čokoladna torta sa lješnjacima je pravi izbor. Bogat čokoladni biskvit u kombinaciji sa hrskavim pečenim lješnjacima i nježnom kremom čini ovu tortu neodoljivom. Bilo da je praviš za rođendan, praznike ili jednostavno da se počastiš, ova torta garantuje uspjeh.

U nastavku donosimo detaljan recept koji će ti pomoći da napraviš savršeno izbalansiranu i vizualno primamljivu tortu – čak i ako nisi iskusni slastičar.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 jaja

  • 200 g šećera

  • 150 g mljevenih pečenih lješnjaka

  • 50 g kakaa

  • 1 prašak za pecivo

  • 1 vanilin šećer

  • 100 g glatkog brašna

Za čokoladnu kremu:

  • 500 ml mlijeka

  • 200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)

  • 2 kašike kakaa

  • 4 kašike šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 2 kašike gustina (ili brašna)

  • 100 g putera (omekšalog)

Za dekoraciju (po želji):

  • 50 g sjeckanih pečenih lješnjaka

  • Čokoladne mrvice ili glazura

  • Umućena slatka pavlaka (šlag)

Priprema:

1. Priprema biskvita:

  1. Umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta.

  2. Dodaj prosijano brašno, kakao, prašak za pecivo i mljevene lješnjake.

  3. Lagano umiješaj smjesu dok ne postane homogena.

  4. Sipaj u kalup (ø 24 cm) obložen papirom za pečenje i peci 25–30 minuta na 180°C.

  5. Ohladi i horizontalno prereži biskvit na dvije ili tri kore (ovisno o visini).

2. Priprema kreme:

  1. U šerpu stavi mlijeko, kakao, gustin (ili brašno), šećer i vanilin šećer – dobro izmiješaj.

  2. Kuhaj na srednjoj vatri dok se ne zgusne kao puding.

  3. Ukloni s vatre i umiješaj izlomljenu čokoladu dok se potpuno ne istopi.

  4. Ohladi kremu pa umuti sa omekšalim puterom dok ne postane glatka i sjajna.

3. Slaganje torte:

  1. Prvu koru stavi na tacnu i premaži kremom.

  2. Ponavljaj dok ne potrošiš sve kore i kremu.

  3. Tortu premaži i sa strane, a zatim dekorši po želji: sjeckanim lješnjacima, šlagom ili čokoladnom glazurom.

Savjeti i varijacije:

  • Lješnjaci: Obavezno ih lagano ispeci u tavi ili rerni prije upotrebe – aroma će biti jača.

  • Čokolada: Koristi kvalitetnu tamnu čokoladu – razlika u okusu je ogromna.

  • Krema bez putera: Možeš kremu praviti i samo s čokoladom i slatkom pavlakom ako želiš lakšu verziju.

  • Dodaci: Po želji možeš ubaciti i malo ruma, narandžine kore ili kafe u kremu za dodatnu dubinu ukusa.