Home » Pečena piletina s povrćem: Sočan i ukusan obrok
Recept

Pečena piletina s povrćem: Sočan i ukusan obrok

Pečena piletina s povrćem

Pečena piletina s povrćem je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ovo jelo je savršeno za porodične ručkove i posebne prilike, jer nudi bogat ukus, sočno meso i zdrav prilog. Priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv. Pripremili smo detaljan recept i savjete kako da vaša pečena piletina bude savršena svaki put.

Sastojci:

Za piletinu:

  • 1 cijelo pile (oko 1,5 kg) ili 4 pileća bataka i karabataka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica suhog origana ili majčine dušice
  • 3 čehna bijelog luka (zgnječena ili sitno sjeckana)
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kašika senfa (po želji za bogatiji ukus)

Za povrće:

  • 3 krompira, isječena na kriške
  • 2 šargarepe, isječene na kolutove
  • 1 crvena paprika, isječena na trake
  • 1 tikvica, isječena na kolutove
  • 1 crveni luk, isječen na četvrtine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice suhog bosiljka

Priprema:

1. Priprema marinade za piletinu

U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, so, biber, dimljenu papriku, origano, bijeli luk, sok od limuna i senf. Dobro utrljajte ovu marinadu po cijelom piletu (ili komadima piletine) i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta (ili idealno preko noći u frižideru) kako bi meso upilo arome.

  Sirnica: Tradicionalna pita sa sirom i domaćim korama

2. Priprema povrća

U velikoj posudi pomiješajte krompir, šargarepu, papriku, tikvicu i crveni luk. Dodajte maslinovo ulje, so, biber i bosiljak, pa sve dobro izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.

3. Pečenje

  • Zagrijte rernu na 200°C.
  • U veliki pleh ili vatrostalnu posudu stavite povrće u jednom sloju.
  • Na povrće položite mariniranu piletinu.
  • Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite 40 minuta.
  • Skinite foliju i pecite još 30-40 minuta, dok piletina ne dobije zlatnosmeđu koricu.
  • Da biste provjerili da je piletina gotova, probodite je viljuškom – ako sokovi izlaze prozirni, meso je pečeno. Također, unutrašnja temperatura piletine treba da bude 75°C.

4. Posluživanje

Pečenu piletinu ostavite da odstoji 10 minuta prije rezanja kako bi ostala sočna. Poslužite uz povrće iz pleha i dodatni prilog po želji, poput svježeg hljeba ili zelene salate.

  Recept za musaku: Složenac od krompira i mesa

Savjeti za pečenu piletinu:

Mariniranje – Što duže piletina stoji u marinadi, to će biti mekša i ukusnija.

Koristite termometar – Unutrašnja temperatura mesa treba biti 75°C za sigurno konzumiranje.

Hrskava kožica – Ako želite ekstra hrskavu koricu, pred kraj pečenja povećajte temperaturu na 220°C i pecite još 5-10 minuta.

Dodajte maslac – Premažite piletinu rastopljenim maslacem 10 minuta prije kraja pečenja za bogatiji ukus.

Povrće birajte po ukusu – Možete dodati batat, brokulu, prokulice ili paradajz za još raznovrsniji prilog.

Pečena piletina s povrćem je idealno jelo za svaku priliku – jednostavno, hranjivo i puno ukusa. Uz dobru marinadu i pravilan način pečenja, dobićete sočnu i mekanu piletinu sa savršenim prilogom. Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćem, ukusnom obroku!