Pečena piletina s povrćem je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ovo jelo je savršeno za porodične ručkove i posebne prilike, jer nudi bogat ukus, sočno meso i zdrav prilog. Priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv. Pripremili smo detaljan recept i savjete kako da vaša pečena piletina bude savršena svaki put.
Sastojci:
Za piletinu:
- 1 cijelo pile (oko 1,5 kg) ili 4 pileća bataka i karabataka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašičica suhog origana ili majčine dušice
- 3 čehna bijelog luka (zgnječena ili sitno sjeckana)
- Sok od 1 limuna
- 1 kašika senfa (po želji za bogatiji ukus)
Za povrće:
- 3 krompira, isječena na kriške
- 2 šargarepe, isječene na kolutove
- 1 crvena paprika, isječena na trake
- 1 tikvica, isječena na kolutove
- 1 crveni luk, isječen na četvrtine
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice suhog bosiljka
Priprema:
1. Priprema marinade za piletinu
U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, so, biber, dimljenu papriku, origano, bijeli luk, sok od limuna i senf. Dobro utrljajte ovu marinadu po cijelom piletu (ili komadima piletine) i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta (ili idealno preko noći u frižideru) kako bi meso upilo arome.
2. Priprema povrća
U velikoj posudi pomiješajte krompir, šargarepu, papriku, tikvicu i crveni luk. Dodajte maslinovo ulje, so, biber i bosiljak, pa sve dobro izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede.
3. Pečenje
- Zagrijte rernu na 200°C.
- U veliki pleh ili vatrostalnu posudu stavite povrće u jednom sloju.
- Na povrće položite mariniranu piletinu.
- Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite 40 minuta.
- Skinite foliju i pecite još 30-40 minuta, dok piletina ne dobije zlatnosmeđu koricu.
- Da biste provjerili da je piletina gotova, probodite je viljuškom – ako sokovi izlaze prozirni, meso je pečeno. Također, unutrašnja temperatura piletine treba da bude 75°C.
4. Posluživanje
Pečenu piletinu ostavite da odstoji 10 minuta prije rezanja kako bi ostala sočna. Poslužite uz povrće iz pleha i dodatni prilog po želji, poput svježeg hljeba ili zelene salate.
Savjeti za pečenu piletinu:
Mariniranje – Što duže piletina stoji u marinadi, to će biti mekša i ukusnija.
Koristite termometar – Unutrašnja temperatura mesa treba biti 75°C za sigurno konzumiranje.
Hrskava kožica – Ako želite ekstra hrskavu koricu, pred kraj pečenja povećajte temperaturu na 220°C i pecite još 5-10 minuta.
Dodajte maslac – Premažite piletinu rastopljenim maslacem 10 minuta prije kraja pečenja za bogatiji ukus.
Povrće birajte po ukusu – Možete dodati batat, brokulu, prokulice ili paradajz za još raznovrsniji prilog.
Pečena piletina s povrćem je idealno jelo za svaku priliku – jednostavno, hranjivo i puno ukusa. Uz dobru marinadu i pravilan način pečenja, dobićete sočnu i mekanu piletinu sa savršenim prilogom. Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćem, ukusnom obroku!