Domaća majoneza je zdravija i ukusnija alternativa kupovnim verzijama, jer sadrži samo prirodne sastojke i možete je prilagoditi svom okusu. Bilo da je koristite za salate, sendviče ili kao prilog uz jela, domaća majoneza donosi svježinu koju kupovna verzija ne može pružiti. U ovom vodiču pokazat ćemo vam kako da je jednostavno napravite kod kuće.
Sastojci
Za pripremu domaće majoneze potrebno je:
- 1 žumanjak
- 1 kašičica senfa (po mogućstvu Dijon)
- 1 kašičica limunovog soka ili bijelog vinskog sirćeta
- 200 ml biljnog ulja (suncokretovo, maslinovo ili neko drugo po želji)
- Prstohvat soli
- Prstohvat bijelog ili crnog bibera (po želji)
- 1 kašičica meda ili šećera (opcionalno, za blaži okus)
Koraci
-
Priprema sastojaka – Prvo, odvojite žumanjak od bjelanjka i stavite ga u posudu. Dodajte senf, limunov sok (ili sirće), sol i biber. Miješajte sve sastojke dok ne postanu homogeni.
-
Dodavanje ulja – Počnite s dodavanjem ulja u tankom mlazu, dok ne počne stvarati emulziju (miješanje žumanjka i ulja). Ključ je u tome da ulje dodajete polako i stalno miješate, bilo žicom, ručnim mikserom ili električnim mikserom na niskim brzinama.
-
Povećavanje brzine miješanja – Kako se smjesa zgusne i počne izgledati kao majoneza, možete ubrzati miješanje. Nastavite dodavati ulje, sve dok ne postignete željenu gustoću.
-
Finaliziranje okusa – Kada je majoneza gotova, kušajte je i po želji dodajte još limunovog soka, soli ili malo meda za blaži okus. Dobro promiješajte.
-
Čuvanje – Domaću majonezu možete pohraniti u staklenku i držati je u frižideru do 3-4 dana. Neka odstoji nekoliko sati prije nego što je koristite kako bi se okusi bolje sjedinili.
Česte greške i trikovi
- Previše ulja – Ako ste dodali previše ulja, majoneza može postati previše masna i razdvojiti se. U tom slučaju, možete je spasiti dodavanjem još jednog žumanjka i miješanjem.
- Ne uspijeva se emulzija – Ako smjesa ne uspijeva da se poveže, možete dodati malo vruće vode (početno 1-2 kašičice) i početi miješati dok se ne stvori emulzija.
- Previše kiselosti – Ako majoneza bude previše kisela zbog limunovog soka ili sirćeta, dodajte malo više meda ili šećera da uravnotežite okus.
FAQ – Često postavljana pitanja
-
Mogu li koristiti maslinovo ulje za majonezu?
Da, maslinovo ulje može dati jači okus majonezi, pa ga koristite ako volite intenzivnije arome. Preporučuje se koristiti blagi maslinovog ulja kako bi se okus ravnomjerno uklopio. -
Može li majoneza biti napravljena bez jaja?
Da, možete napraviti vegansku verziju majoneze koristeći sastojke kao što su biljno mlijeko (sojino, bademovo) i sojin lecitin kao zamjena za jaja. -
Zašto moj majoneza nije dovoljno gusta?
Ako majoneza nije dovoljno gusta, to znači da niste polako dodavali ulje ili niste dovoljno dugo miješali. Pokušajte dodavati ulje polako i miješati dok ne postignete željenu konzistenciju. -
Kako da znam je li majoneza svježa?
Domaća majoneza se mora držati u frižideru i potrošiti unutar nekoliko dana. Ako primijetite promjenu boje, mirisa ili teksture, najbolje je ne koristiti je.