Go Back
Špagete u paradajz sosu sa bijelim lukom - Recept

Špagete u paradajz sosu sa bijelim lukom

Isprintaj recept
Recept za brze i lagane špagete u aromatičnom paradajz sosu s maslinovim uljem i bijelim lukom. Gotove za 15 minuta – ukusan mediteranski obrok.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja mediteranska kuhinja
Ključne riječi brza pasta, paradajz pasta recept, špagete paradajz sos, špagete s bijelim lukom
Vrijeme pripreme 5 minutes
Vrijeme kuhanja 15 minutes
Ukupno vrijeme 20 minutes
Servings 2 osobe
Calories 410

Sastojci

Za pastu:

  • 300 g špageta
  • So

Za paradajz sos:

  • 2 –3 kašike maslinovog ulja
  • 3 –4 čehna bijelog luka sitno sjeckanog ili izgnječenog
  • 400 g pelata ili pasiranog paradajza
  • Prstohvat šećera
  • So i biber po ukusu
  • Po želji: prstohvat čili pahuljica ili italijanske začinske mješavine

Za serviranje:

  • Svježi bosiljak ili peršun
  • Rendani parmezan ili drugi sir

Priprema

Skuhati špagete

  • Špagete skuhati u posoljenoj vodi prema uputama. Sačuvati oko pola čaše vode.

Priprema bijelog luka

  • U tavi zagrijati maslinovo ulje i dodati bijeli luk.
  • Kratko pržiti (10–20 sekundi), samo dok zamiriše.

Dodavanje paradajza

  • Dodati pelate ili pasirani paradajz.
  • Ako koristiš pelate – usitniti ih viljuškom.

Začiniti sos

  • Dodati prstohvat šećera, so, biber i opcionalne začine.
  • Kuhati 10–15 minuta da se sos zgusne.

Spajanje sa špagetama

  • Umiješati špagete u sos i dodati malo vode od kuhanja za bolju kremoznost.

Servirati

  • Posuti svježim bosiljkom ili peršunom i rendanim sirom.

Napomene

  • Pelati daju najbogatiji i najprirodniji okus sosa.
  • Bijeli luk pržite kratko da ne zagori – u suprotnom će ukus biti gorak.
  • Dodaj kašiku paradajz koncentrata ako želiš intenzivniji sos.
  • Kombinacija bosiljka i parmezana daje klasičan italijanski miris i okus.