Špagete u paradajz sosu sa bijelim lukom
Isprintaj recept
Recept za brze i lagane špagete u aromatičnom paradajz sosu s maslinovim uljem i bijelim lukom. Gotove za 15 minuta – ukusan mediteranski obrok.
Vrsta jela Glavno jelo
Kuhinja mediteranska kuhinja
Ključne riječi brza pasta, paradajz pasta recept, špagete paradajz sos, špagete s bijelim lukom
Vrijeme pripreme 5 minutes mins
Vrijeme kuhanja 15 minutes mins
Ukupno vrijeme 20 minutes mins
Servings 2 osobe
Calories 410
Za paradajz sos:
- 2 –3 kašike maslinovog ulja
- 3 –4 čehna bijelog luka sitno sjeckanog ili izgnječenog
- 400 g pelata ili pasiranog paradajza
- Prstohvat šećera
- So i biber po ukusu
- Po želji: prstohvat čili pahuljica ili italijanske začinske mješavine
Za serviranje:
- Svježi bosiljak ili peršun
- Rendani parmezan ili drugi sir
Priprema bijelog luka
U tavi zagrijati maslinovo ulje i dodati bijeli luk.
Kratko pržiti (10–20 sekundi), samo dok zamiriše.
Začiniti sos
Dodati prstohvat šećera, so, biber i opcionalne začine.
Kuhati 10–15 minuta da se sos zgusne.
-
Pelati daju najbogatiji i najprirodniji okus sosa.
-
Bijeli luk pržite kratko da ne zagori – u suprotnom će ukus biti gorak.
-
Dodaj kašiku paradajz koncentrata ako želiš intenzivniji sos.
-
Kombinacija bosiljka i parmezana daje klasičan italijanski miris i okus.