Posni grah sa povrćem je lagano, ali hranjivo jelo koje ne sadrži meso, a bogato je biljnim proteinima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima. Idealno je za laganu večeru ili kao glavno jelo uz krišku domaćeg hljeba. Ovaj recept se lako prilagođava sezonskom povrću i može se pripremiti unaprijed.
Sastojci:
250 g suhog graha (ili 2 konzerve kuhanog graha)
1 veća glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka
1 mrkva
1 paprika (crvena ili zelena)
1 paradajz ili 200 ml soka od paradajza
1 krompir (opciono, za gušću teksturu)
1 kašika maslinovog ulja
½ kašičice aleve paprike
½ kašičice suhog začina (npr. vegeta ili sušeni celer)
So i biber po ukusu
1 lovorov list
Peršun za dekoraciju
Priprema:
Priprema graha – Ako koristiš suhi grah, operi ga i potopi u vodi preko noći. Sutradan ga ocijedi i skuhaj u čistoj vodi (oko 60 minuta) dok ne omekša. Ako koristiš konzervirani grah, samo ga isperi pod mlazom vode.
Dinstanje povrća – U dubljoj šerpi zagrij maslinovo ulje i proprži sitno sjeckani crni luk. Kad omekša, dodaj sitno sjeckani bijeli luk, papriku i naribanu mrkvu. Dinstaj 5 minuta na laganoj vatri.
Dodavanje paradajza – Dodaj sjeckani paradajz ili sok od paradajza i miješaj nekoliko minuta dok ne pusti sok.
Kuhanje graha – Dodaj ocijeđeni grah, začine (aleva paprika, suhi začin, so, biber, lovorov list) i krompir izrezan na kockice ako želiš gušći grah. Prelij s dovoljno vode da prekrije sastojke i kuhaj na laganoj vatri oko 30 minuta.
Finalizacija – Kad se grah zgusne, provjeri začine i prilagodi ukusu.
Serviranje – Posni grah sa povrćem posluži topao, posut svježim peršunom. Odlično se slaže s kriškom domaćeg hljeba ili uz salatu od svježeg kupusa.
Savjeti:
Ako želiš aromatičniji okus, dodaj lovorov list na početku kuhanja i izvadi ga prije posluživanja.
Umjesto paradajza možeš koristiti kašiku paradajz-pirea razmućenu u vodi.
Za još bogatiji okus, dodaj tikvicu ili patlidžan.
Ovaj posni grah sa povrćem je savršeno lagan, ali hranjiv obrok, idealan za večeru.