Home » Podvarak
Recept

Podvarak

Podvarak

Podvarak je jedno od omiljenih jela u bosanskoj kuhinji, posebno tokom hladnijih mjeseci. Ovaj recept donosi bogat, pun okus dinstanog i pečenog kiselog kupusa u kombinaciji s mesom, začinima i laganom zaprškom. Saznajte kako pripremiti autentični recept za podvarak koji će vas osvojiti svojim mirisom i okusom.

Sastojci:

(za 4–6 osoba)

  • 1 kg kiselog kupusa (ribanog ili sjeckanog)
  • 500 g mesa po izboru (piletina, junetina ili suho meso)
  • 1 glavica crvenog luka (sitno nasjeckana)
  • 3 čehna bijelog luka (sitno isjeckana)
  • 1 kašika svinjske masti ili ulja
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 1 lovorov list
  • 1 šolja supe ili vode
  • So po ukusu

Priprema:

1. Priprema kupusa

Ako koristite kiseli kupus, ocijedite višak tečnosti i isperite ga u vodi ako je previše kiseo. Ako koristite glavicu kiselog kupusa, sitno ga narežite ili naribajte.

  Recept za kuglof - Poslastica za svaku priliku

2. Dinstanje luka i kupusa

  • U dubljoj tavi ili šerpi zagrijte mast ili ulje.
  • Dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk i dinstajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
  • Ubacite pripremljeni kiseli kupus i nastavite dinstati 15–20 minuta, povremeno miješajući.

3. Dodavanje mesa i začina

  • Ako koristite svježe meso, narežite ga na manje komade i dodajte kupusu.
  • Dodajte mljevenu papriku, biber, lovorov list i so po ukusu.
  • Promiješajte i dolijte šolju supe ili vode da se sve fino prožme.

4. Pečenje u rerni

  • Zagrijte rernu na 200°C.
  • Prebacite podvarak u vatrostalnu posudu ili pekač.
  • Pecite oko 40–50 minuta, povremeno promiješajući. Po želji, pred kraj pečenja možete dodati još malo ulja ili masti kako bi podvarak dobio zlatno-smeđu koricu.
  Voćna jogurt torta – lagan i osvježavajući desert

Savjeti za najbolji podvarak

Najbolji je sutradan – kada se svi okusi sjedine, podvarak postaje još ukusniji.
Možete koristiti suho meso – poput suhog vrata ili rebaraca, što daje poseban dimljeni okus.
Posna verzija – ako želite bezmesnu varijantu, dodajte malo pirinča ili gljiva umjesto mesa.

Kako poslužiti podvarak?

Podvarak se tradicionalno servira uz domaći hljeb, krompir-pire ili palentu. Možete ga kombinovati s jogurtom ili kiselim mlijekom za dodatnu svježinu.

Ovaj recept za podvarak donosi savršenu kombinaciju kiselog kupusa, mesa i začina. Bilo da ga pravite za porodični ručak ili posebne prilike, podvarak će vas ugrijati i zasititi. Isprobajte ovaj autentični bosanski recept i uživajte u okusu tradicije!

Pročitajte i ove recepte:

Bosanski lonac

Pače

Hadžijski ćevap