Tradicionalne bosanske ružice sa orasima, hrskavim jufkama i bogatom, mirisnom agdom. Jednostavne za pripremu, a savršen izbor za bajramsku trpezu i sve svečane prilike.
Vrsta jela desert
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi bajramski kolači, ružice kolač, ružice recept, sitni kolači
Vrijeme pripreme 20 minutesmins
Vrijeme kuhanja 40 minutesmins
Upijanje agde 2 hourshrs
Ukupno vrijeme 3 hourshrs
Servings 20komada
Calories 160
Sastojci
Za tijesto
500ggotovih jufki
200gotopljenog maslaca
Za nadjev
300gmljevenih oraha
2kašike šećera
1kašičica cimetapo želji
Za agdusirup
500gšećera
400mlvode
1kriška limuna
1vanilin šećer
Priprema
Priprema agde
U šerpu staviti šećer, vodu i krišku limuna. Kuhati dok ne proključa, zatim smanjiti temperaturu i kuhati 10–15 minuta, dok se sirup blago ne zgusne. Umiješati vanilin šećer i ostaviti sirup da se potpuno ohladi.
Priprema nadjeva
U zdjeli pomiješati mljevene orahe, šećer i cimet. Nadjev treba biti rastresit i ravnomjeran.
Slaganje ružica
Svaku jufku premazati otopljenim maslacem, posuti nadjevom od oraha, pa zaviti u čvrstu rolnu. Rolnu izrezati na komade širine 4–5 cm i slagati uspravno u podmazanu tepsiju tako da podsjećaju na oblik ruže.
Pečenje
Ružice peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Prelijevanje agdom
Pečene ružice, dok su još tople, preliti potpuno ohlađenom agdom. Ostaviti da odstoje najmanje 2–3 sata, idealno preko noći, kako bi upile sav sirup i postale savršeno sočne.
Napomene
Ružice su najfinije kada odstoje nekoliko sati – tada potpuno omekšaju i upiju sirup.
Koristite tanke, elastične jufke kako bi se bolje uvijale i dale ljepši izgled.
Sirup mora biti hladan, a ružice vruće – tako se postiže savršena sočnost.
Po želji, u sirup možete dodati kap ružine vodice za posebnu aromu.