Go Back
Ružice - Recept

Ružice - recept

Isprintaj recept
Tradicionalne bosanske ružice sa orasima, hrskavim jufkama i bogatom, mirisnom agdom. Jednostavne za pripremu, a savršen izbor za bajramsku trpezu i sve svečane prilike.
Vrsta jela desert
Kuhinja Bosanska kuhinja
Ključne riječi bajramski kolači, ružice kolač, ružice recept, sitni kolači
Vrijeme pripreme 20 minutes
Vrijeme kuhanja 40 minutes
Upijanje agde 2 hours
Ukupno vrijeme 3 hours
Servings 20 komada
Calories 160

Sastojci

Za tijesto

  • 500 g gotovih jufki
  • 200 g otopljenog maslaca

Za nadjev

  • 300 g mljevenih oraha
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta po želji
  • Za agdu sirup
  • 500 g šećera
  • 400 ml vode
  • 1 kriška limuna
  • 1 vanilin šećer

Priprema

Priprema agde

  • U šerpu staviti šećer, vodu i krišku limuna. Kuhati dok ne proključa, zatim smanjiti temperaturu i kuhati 10–15 minuta, dok se sirup blago ne zgusne. Umiješati vanilin šećer i ostaviti sirup da se potpuno ohladi.

Priprema nadjeva

  • U zdjeli pomiješati mljevene orahe, šećer i cimet. Nadjev treba biti rastresit i ravnomjeran.

Slaganje ružica

  • Svaku jufku premazati otopljenim maslacem, posuti nadjevom od oraha, pa zaviti u čvrstu rolnu. Rolnu izrezati na komade širine 4–5 cm i slagati uspravno u podmazanu tepsiju tako da podsjećaju na oblik ruže.

Pečenje

  • Ružice peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Prelijevanje agdom

  • Pečene ružice, dok su još tople, preliti potpuno ohlađenom agdom. Ostaviti da odstoje najmanje 2–3 sata, idealno preko noći, kako bi upile sav sirup i postale savršeno sočne.

Napomene

  • Ružice su najfinije kada odstoje nekoliko sati – tada potpuno omekšaju i upiju sirup.
  • Koristite tanke, elastične jufke kako bi se bolje uvijale i dale ljepši izgled.
  • Sirup mora biti hladan, a ružice vruće – tako se postiže savršena sočnost.
  • Po želji, u sirup možete dodati kap ružine vodice za posebnu aromu.