Pesto sos - recept

Recept za pesto sos: Kako napraviti domaći pesto?

Pesto sos je jedan od najpopularnijih umaka na svijetu, a dobra vijest je da ga vrlo lako možete napraviti i kod kuće. Evo recepta za pesto sos koji će obogatiti vaše tjestenine, salate, sendviče i mnoga druga jela.

Šta je pesto sos?

Pesto sos je tradicionalni italijanski umak porijeklom iz Genove, poznat po svojoj intenzivnoj aromi bosiljka, maslinovog ulja, parmezana, pinjola i bijelog luka. Osim klasične verzije, danas postoji mnogo varijacija koje koriste različite vrste orašastih plodova ili dodatke poput sušenog paradajza.

Sastojci za domaći pesto

  • 2 šolje svježeg bosiljka

  • 1/2 šolje maslinovog ulja

  • 1/3 šolje pinjola (može i bademi ili orasi)

  • 1/2 šolje naribanog parmezana

  • 2-3 čehna bijelog luka

  • Prstohvat soli i bibera po ukusu

Kako napraviti domaći pesto?

  1. U suhoj tavi kratko propržite pinjole dok ne zamirišu.

  2. U blender stavite bosiljak, pinjole i bijeli luk. Miksajte dok se sve ne usitni.

  3. Postepeno dodajte maslinovo ulje uz stalno miksanje.

  4. Dodajte naribani parmezan i začinite po ukusu.

  5. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja da dobijete željenu teksturu.

Savjeti za bolji pesto

  • Koristite hladno prešano maslinovo ulje za najbolji ukus.

  • Ako želite svježiji pesto, miksajte kratko kako bi bosiljak zadržao boju.

  • Pesto možete čuvati u frižideru 5-7 dana, a za duže čuvanje ga zamrznite.

Varijacije pesto sosa

  • Pesto s pistacijama — zamijenite pinjole pistacijama za bogatiji ukus.

  • Crveni pesto — dodajte sušeni paradajz za intenzivniju aromu.