Recept za pesto sos: Kako napraviti domaći pesto?
Pesto sos je jedan od najpopularnijih umaka na svijetu, a dobra vijest je da ga vrlo lako možete napraviti i kod kuće. Evo recepta za pesto sos koji će obogatiti vaše tjestenine, salate, sendviče i mnoga druga jela.
Šta je pesto sos?
Pesto sos je tradicionalni italijanski umak porijeklom iz Genove, poznat po svojoj intenzivnoj aromi bosiljka, maslinovog ulja, parmezana, pinjola i bijelog luka. Osim klasične verzije, danas postoji mnogo varijacija koje koriste različite vrste orašastih plodova ili dodatke poput sušenog paradajza.
Sastojci za domaći pesto
-
2 šolje svježeg bosiljka
-
1/2 šolje maslinovog ulja
-
1/3 šolje pinjola (može i bademi ili orasi)
-
1/2 šolje naribanog parmezana
-
2-3 čehna bijelog luka
-
Prstohvat soli i bibera po ukusu
Kako napraviti domaći pesto?
-
U suhoj tavi kratko propržite pinjole dok ne zamirišu.
-
U blender stavite bosiljak, pinjole i bijeli luk. Miksajte dok se sve ne usitni.
-
Postepeno dodajte maslinovo ulje uz stalno miksanje.
-
Dodajte naribani parmezan i začinite po ukusu.
-
Po potrebi dodajte još maslinovog ulja da dobijete željenu teksturu.
Savjeti za bolji pesto
-
Koristite hladno prešano maslinovo ulje za najbolji ukus.
-
Ako želite svježiji pesto, miksajte kratko kako bi bosiljak zadržao boju.
-
Pesto možete čuvati u frižideru 5-7 dana, a za duže čuvanje ga zamrznite.
Varijacije pesto sosa
-
Pesto s pistacijama — zamijenite pinjole pistacijama za bogatiji ukus.
-
Crveni pesto — dodajte sušeni paradajz za intenzivniju aromu.