Home » Bosanska pizza: Recept i savjeti
Recept

Bosanska pizza: Recept i savjeti

Bosanska pizza - recept

Bosanska pizza je domaća verzija popularnog italijanskog jela, ali prilagođena našem podneblju i autentičnim bosanskim sastojcima. Umjesto klasičnih sastojaka, koristi se domaće tijesto, kajmak, suho meso i sir, što joj daje prepoznatljiv okus.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kesica suhog kvasca (7 g)
  • 250 ml tople vode
  • 3 kašike maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 200 g kajmaka
  • 100 g pavlake
  • 150 g suhog mesa (ili sudžuke)
  • 200 g sira (mladi sir, feta ili gauda)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica suhog origana
  • 1 svježa paprika (po želji)
  • 1 paradajz (nasjeckan ili pasirani)

Priprema:

  1. Priprema tijesta:

    • U toplu vodu dodati šećer i kvasac, pa ostaviti 5-10 minuta da nadođe.
    • U veću posudu staviti brašno i so, dodati aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
    • Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti ga da naraste oko 45 minuta.
  2. Priprema nadjeva:

    • Kajmak pomiješati s pavlakom i jajetom da se dobije kremasta smjesa.
    • Suho meso nasjeckati na tanke kriške, a sir narendati.
    • Papriku i paradajz sitno nasjeckati.
  3. Oblikovanje i pečenje:

    • Tijesto razvući u oblik pice na pobrašnjenoj površini.
    • Premazati smjesom od kajmaka, zatim dodati suho meso, sir, povrće i origano.
    • Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta, dok ne porumeni.
  Recept za musaku: Složenac od krompira i mesa

Savjeti za savršenu bosansku pizzu:

  • Umjesto klasičnog paradajz sosa, koristi kajmak ili pavlaku za bogatiji okus.
  • Suho meso može se zamijeniti sudžukom, domaćom kobasicom ili čak piletinom.
  • Ako voliš hrskavu koru, prije pečenja premaži ivice tijesta s malo maslinovog ulja.

Pročitajte još recepata:

Domaće lepine

Recept za baklavu