Bosanska pizza je domaća verzija popularnog italijanskog jela, ali prilagođena našem podneblju i autentičnim bosanskim sastojcima. Umjesto klasičnih sastojaka, koristi se domaće tijesto, kajmak, suho meso i sir, što joj daje prepoznatljiv okus.
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suhog kvasca (7 g)
- 250 ml tople vode
- 3 kašike maslinovog ulja
Za nadjev:
- 200 g kajmaka
- 100 g pavlake
- 150 g suhog mesa (ili sudžuke)
- 200 g sira (mladi sir, feta ili gauda)
- 1 jaje
- 1 kašičica suhog origana
- 1 svježa paprika (po želji)
- 1 paradajz (nasjeckan ili pasirani)
Priprema:
-
Priprema tijesta:
- U toplu vodu dodati šećer i kvasac, pa ostaviti 5-10 minuta da nadođe.
- U veću posudu staviti brašno i so, dodati aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
- Zamijesiti mekano tijesto i ostaviti ga da naraste oko 45 minuta.
-
Priprema nadjeva:
- Kajmak pomiješati s pavlakom i jajetom da se dobije kremasta smjesa.
- Suho meso nasjeckati na tanke kriške, a sir narendati.
- Papriku i paradajz sitno nasjeckati.
-
Oblikovanje i pečenje:
- Tijesto razvući u oblik pice na pobrašnjenoj površini.
- Premazati smjesom od kajmaka, zatim dodati suho meso, sir, povrće i origano.
- Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta, dok ne porumeni.
Savjeti za savršenu bosansku pizzu:
- Umjesto klasičnog paradajz sosa, koristi kajmak ili pavlaku za bogatiji okus.
- Suho meso može se zamijeniti sudžukom, domaćom kobasicom ili čak piletinom.
- Ako voliš hrskavu koru, prije pečenja premaži ivice tijesta s malo maslinovog ulja.