Isprintaj recept
Sočne, mekane i aromatične mantije punjene mesom, pečene do zlatne boje i prelivene pavlakom i puterom. Odličan obrok za cijelu porodicu.
Vrsta jela Glavno jelo, Pita
Kuhinja Balkanska kuhinja, domaća kuhinja
Ključne riječi bosanske mantije, domaće mantije, mantije, recept za mantije, sandžačke mantije
Vrijeme pripreme 40 minutes mins
Vrijeme kuhanja 30 minutes mins
Ukupno vrijeme 1 hour hr 10 minutes mins
Servings 4 osobe
Calories 430
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 1 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
Za nadjev:
- 300 g mljevene junetine ili govedine
- 1 glavica luka sitno nasjeckana
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice mljevene crvene paprike
Za preliv:
- 200 ml pavlake ili kiselog mlijeka
- 1 čehno bijelog luka sitno nasjeckano
- 50 g putera istopljenog
Priprema tijesta
U posudu sipati brašno i so.
Dodati mlaku vodu, ulje i sirće.
Umijesiti mekano, glatko tijesto.
Premazati ga tankim slojem ulja, pokriti krpom i ostaviti 30 minuta da odmori.
Priprema nadjeva
U zdjeli pomiješati mljeveno meso, sitno nasjeckan luk, so, biber i crvenu papriku.
Dobro izmiješati da se sve sjedini.
Razvlačenje i oblikovanje mantija
Tijesto podijeliti na 4–6 loptica.
Svaku razviti što tanje oklagijom ili rukama.
Isjeći na kvadrate otprilike 5×5 cm.
Na svaki kvadrat staviti malo fila.
Preklopiti krajeve i oblikovati male zavežljaje.
Redati u podmazan pleh, gusto jednu do druge.
Prelivanje
Pomiješati pavlaku i sitno nasjeckani bijeli luk.
Vruće mantije premazati ovom smjesom.
Preliti istopljenim puterom.
Vratiti u rernu još 5 minuta da upiju preliv.
-
Odmoreno tijesto se mnogo lakše razvlači, zato nemoj preskakati ovaj korak.
-
Ako želiš mekše mantije, pokrij ih krpom 10 minuta nakon pečenja.
-
Mantije se mogu zamrznuti prije pečenja – idealno za brzi obrok kad zatreba.
-
Govedina daje malo jači ukus, dok je junetina blaža i sočnija.