Isprintaj recept
Kadaif je tradicionalni desert sa hrskavim kadaifnim nitima, bogatim slojem oraha i ukusnom agdom. Jedan od najomiljenijih bosanskih slatkiša
Vrsta jela desert, kolači
Kuhinja Bosanska kuhinja, turska kuhinja
Ključne riječi bosanski kadaif, kadaif, kadaif sa orasima, recept za kadaif
Vrijeme pripreme 20 minutes mins
Vrijeme kuhanja 45 minutes mins
Hlađenje 2 hours hrs
Ukupno vrijeme 3 hours hrs
Servings 12 porcija
Calories 330
Tepsija 35×25 cm
Mala šerpa za agdu
Za kadaif
- 500 g svježeg kadaifa
- 250 g otopljenog maslaca
- 300 g mljevenih oraha
- 1 kašičica cimeta opciono
Za agdu (sirup)
- 600 g šećera
- 500 ml vode
- 1 kriška limuna
- 1 vanilin šećer
Priprema agde
U šerpu staviti šećer, vodu i krišku limuna.
Zagrijavati do vrenja, zatim kuhati još 10–15 minuta dok sirup ne postane konzistentan.
Dodati vanilin šećer i ostaviti da se potpuno ohladi.
Slaganje
U podmazanu tepsiju rasporediti pola kadaifa i lagano utisnuti.
Preko rasporediti mljevene orahe i cimet.
Prekriti drugom polovinom kadaifa i opet lagano utisnuti.
Sirup i finalni korak
Vruć kadaif odmah preliti hladnom agdom.
Ostaviti da upije sirup najmanje 2–3 sata, idealno preko noći.
-
Što su niti ravnomjernije namašćene, to će rezultat biti hrskaviji.
-
Umjesto oraha mogu se koristiti pistacije, bademi ili mješavina.
-
Ako želiš mekaniji kadaif, smanji pečenje za 5 minuta.
-
Kadaif se servira samostalno ili uz kašiku slatke pavlake.
-
Najbolji je sljedeći dan — potpuno se stabilizuje i dobije idealnu teksturu.